Soalan Temuduga Pembantu Syariah Gred LS19 Dan Jawapan

Adakah anda mencari soalan temuduga Pembantu Syariah Gred LS19? Jika ya, ini merupakan artikel yang tepat untuk anda.

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda cara menjawab soalan temuduga Pembantu Syariah Gred LS19 mengikut format terkini temuduga SPA pada tahun ini.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Cikgu Khairul, berpengalaman dalam membantu calon temuduga mendapatkan pekerjaan idaman mereka semenjak 2009 lagi. Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya mendapat panggilan temuduga ini.

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga Pembantu Syariah Gred LS19 ni? Secara asasnya, antara soalan yang popular ditanyakan ialah soalan berkaitan dengan diri sendiri, berkaitan dengan urus setia mahkamah, soalan kemahiran berfikir dan soalan tentang psikologi.

Soalan Temuduga Perkenalan Pembantu Syariah Gred LS19

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, tapi lebih kepada hendak melihat cara anda bercakap dan tahap keyakinan anda.

Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain. Tambahan lagi, kebolehan berkomunikasi dengan efektif ini penting di mana skop tugasan memerlukan anda berinteraksi dengan masyarakat yang mempunyai berbilang kaum dan umur.

“Sila perkenalkan diri anda”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Assalammualaikum dan selamat petang tuan. Saya Khairul bin Ismail berasal dari Temerloh, Pahang. Saya mempunyai latar belakang pendidikan di Sekolah Menengah Agama (Arab) Kota Tinggi, Johor dalam bidang agama dan sains.

Saya mempunyai minat yang mendalam dalam bidang kehakiman syariah dan telah mengambil beberapa kursus dan program latihan untuk memperkukuhkan pengetahuan saya mengenai aspek-aspek yang berkaitan dengan pentadbiran kehakiman syariah. Saya juga telah mempunyai pengalaman dalam bekerja dengan orang ramai melalui program-program sukarelawan yang saya sertai, seperti kempen pembersihan kampung dan aktiviti-aktiviti amal.

Saya mempunyai kemahiran dalam berkomunikasi, mempunyai sifat teliti dan dapat bekerja secara mandiri atau dalam kumpulan. Saya percaya bahawa pengalaman saya dan kemahiran-kemahiran yang saya miliki dapat membantu saya dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab seorang Pembantu Syariah dengan baik.

Ada juga calon bertanya kepada saya, “Cikgu! Macam saya, tak ada pengalaman kerja, macam mana saya nak jawab soalan memperkenalkan diri ini?”, tanya calon temuduga tu kepada saya.

Walaupun anda tak ada pengalaman industri sekalipun, anda masih lagi boleh menggunakan pengalaman kerja part-time anda untuk menjawab soalan ini.

Contohnya, anda bekerja part-time sebagai grabfood. Anda boleh ceritakan bagaimana pengalaman menghantar makanan ini boleh membantu anda untuk menjalankan tugasan Pembantu Syariah Gred LS19. Di bawah ini contoh skrip jawapan yang boleh anda gunakan.

Saya tidak ada pengalaman kerja tetap sepanjang menunggu panggilan temuduga ini. Atas alasan tidak mahu mensia-siakan masa yang ada, saya telah bekerja secara part-time sebagai penghantar makanan grabfood.

Sepanjang saya menjalankan kerja-kerja menghantar makanan ini, pelbagai jenis perangai pelanggan yang saya jumpai dalam masyarakat. Saya percaya dengan pengalaman saya berinteraksi dengan pelanggan-pelanggan ini, dapat membantu saya dalam berinteraksi dengan masyarakat berbilang kaum nanti.

“Kalau saya tak ada pengalaman kerja langsung, kerja part-time pun tak pernah, macam mana pulak tu cikgu?”

Pengalaman kerja ini hanyalah ingin membuktikan keupayaan anda untuk mengendalikan tugas sahaja. Jika anda tidak ada langsung pengalaman kerja sekalipun, anda masih boleh menggunakan hobi anda. Cuba ceritakan bagaimana hobi anda ini boleh membantu anda menjalankan tugas jika terpilih dalam kerja Pembantu Syariah Gred LS19 nanti.

Hobi saya ialah membaca buku. Banyak ilmu yang berjaya saya peroleh daripada hasil bacaan saya. Buku yang menjadi kegemaran saya ialah buku tulisan Dato Fazilah Kamsah. Saya yakin dengan ilmu motivasi yang saya ada ini boleh membantu saya untuk memotivasikan diri sepanjang menjadi pembantu syariah nanti.

Kerana saya tahu bekerja dalam sektor syariah ini mempunyai pelbagai orang yang berbeza perangai dan idealisasi. Dan itu sangat penting bagi saya untuk mengekalkan momentum saya agar tak mudah berputus asa.

Soalan Temuduga Urus Setia Pembantu Syariah Gred LS19

Jika dibincangkan tentang soalan berkaitan dengan mahkamah, banyak aspek yang boleh panel temuduga bertanyakan kepada anda. Soalan yang kerap mereka tanya ialah soalan berkaitan dengan kementerian.

“Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia berada dalam kementerian apa?”, tanya panel temuduga.

Tujuan soalan ini ditanyakan adalah untuk mengetahui sejauh mana minat seorang calon itu terhadap jawatan yang dipohonnya itu. Jika anda tak mampu berikan jawapan yang tepat, panel temuduga akan memberikan impression yang buruk terhadap diri anda. Secara tak langsung panel temuduga akan tahu bahawa anda tidak serius berminat dengan jawatan pembantu syariah.

Di bawah ni merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk membalas pertanyaan itu.

Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia berada di bawah Kementerian Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (JAKIM).

Seeloknya, anda perlu tambah sedikit jawapan di atas ini dengan menyatakan siapakah menteri yang terlibat dan siapakah ketua pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia.

Selain daripada bertanya tentang kementerian, panel temuduga juga suka bertanya tentang skop kerja seorang Pembantu Syariah Gred LS19.

“Sebagai Pembantu Syariah Gred LS19, apa tugas awak?”, tanya panel temuduga.

Sebagai seorang pembantu syariah, tugas saya ialah membantu dalam proses pentadbiran dan pengurusan pejabat syariah seperti menyediakan laporan dan dokumen, mengendalikan surat menyurat, dan menyimpan rekod-rekod penting.

Saya juga bertanggungjawab dalam membantu pengurusan pentadbiran di pejabat seperti menyediakan laporan dan dokumen pentadbiran, menguruskan jadual temujanji, dan memeriksa fail kes.

Selain itu, saya juga bertanggungjawab dalam dalam proses penyediaan kertas kerja dan dokumen perbicaraan, membantu dalam penyediaan dokumen kes dan bukti, serta menyediakan maklumat dan nasihat kepada pihak-pihak yang terlibat dalam sesuatu kes.

Akhir sekali, saya bertanggungjawab dalam mengeluarkan saman dan sapina, menguruskan pembayaran saman dan sapina, serta mengendalikan urusan berkaitan dengan saman dan sapina di bawah bidang kuasa mahkamah syariah.

“Apakah yang membuatkan anda berminat dengan jawatan Pembantu Syariah Gred LS19?”, tanya panel temuduga.

Saya mempunyai minat yang mendalam dalam bidang agama Islam dan saya percaya jawatan Pembantu Syariah Gred LS19 mempunyai potensi besar untuk memberikan sumbangan yang signifikan kepada masyarakat dalam bidang ini.

Selain itu, saya juga percaya bahawa jawatan ini memberikan peluang untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran saya dalam bidang agama Islam serta pentadbiran dan pengurusan pejabat.

Saya yakin bahawa dengan memegang jawatan ini, saya akan dapat memberikan sumbangan yang bermakna kepada organisasi dan masyarakat serta memperoleh pengalaman yang bernilai dalam kerjaya saya.

Selain soalan-soalan di atas, soalan lain yang mungkin ditanya oleh panel temuduga semasa sesi temuduga Pembantu Syariah Gred LS19 ialah:

 • Apakah pengalaman awak dalam syariah?
 • Apakah kemahiran teknikal yang awak ada dalam menjadi pembantu syariah?
 • Apakah ciri-ciri yang ada dalam diri awak untuk menjawat jawatan ini?

Soalan Temuduga Kemahiran Berfikir Pembantu Syariah Gred LS19

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan isu berkaitan dengan jabatan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan kemahiran berfikir secara kritikal.

Anda boleh menggunakan skrip jawapan ini untuk membalas pertanyaan dari panel temuduga.

“Apa yang boleh awak sumbangkan sekiranya awak dilantik menjawat jawatan Pembantu Syariah Gred LS19?”, tanya panel temuduga.

Sebagai seorang Pembantu Syariah Gred LS19, saya percaya bahawa saya boleh memberikan sumbangan yang bermakna kepada organisasi dan masyarakat.

Antara sumbangan yang boleh saya berikan ialah saya mempunyai pengalaman bekerja di beberapa organisasi dan mempunyai kemahiran dalam pengurusan pejabat seperti pengurusan fail, penyediaan laporan, dan menguruskan perhubungan dengan pelanggan. Saya yakin kemahiran ini dapat saya aplikasikan untuk membantu menjalankan tugas harian di jabatan kehakiman.

Selain itu, saya juga mempunyai minat mendalam dalam bidang agama Islam dan telah mempelajari pelbagai aspek agama Islam seperti aqidah, fiqh dan hadith. Saya percaya pengetahuan dan kefahaman saya dalam bidang agama Islam boleh membantu saya memberikan khidmat nasihat yang berkualiti dan menjalankan tugas-tugas dengan berkesan.

Saya juga mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik dan boleh berinteraksi dengan pelbagai jenis orang. Saya percaya kemahiran ini dapat membantu saya berinteraksi dengan rakan sekerja, atasan dan juga orang ramai yang datang untuk mendapatkan khidmat daripada jabatan kehakiman.

Akhir sekali, saya mempunyai kebolehan berfikiran kreatif dan sentiasa mencari penyelesaian yang inovatif dan efektif untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. Saya yakin kemahiran ini dapat membantu saya memberikan sumbangan untuk meningkatkan efisiensi dan keberkesanan jabatan kehakiman.

Selain soalan-soalan di atas, soalan lain yang mungkin ditanya oleh panel temuduga semasa sesi temuduga pembantu syariah ialah:

 • Apakah kemahiran dan pengalaman yang awak ada yang berkaitan dengan jawatan ini?
 • Bagaimana awak akan menguruskan tugasan harian awak sebagai Pembantu Syariah Gred LS19?
 • Bagaimana cara awak menangani situasi yang mencabar dalam menjalankan tugas?
 • Apakah pendapat awak mengenai cabaran-cabaran yang dihadapi oleh organisasi yang bergerak dalam bidang keagamaan pada masa kini?
 • Bagaimana awak dapat memastikan kepatuhan dan keberkesanan dalam menjalankan tugas-tugas yang diberikan?
 • Apa yang awak tahu mengenai undang-undang dan prosedur berkaitan dengan pentadbiran agama Islam di Malaysia?
 • Bagaimana awak dapat bekerjasama dengan rakan sekerja dan atasan untuk mencapai matlamat organisasi?
 • Bagaimana awak berfikir awak boleh meningkatkan kemahiran dan pengetahuan awak dalam bidang agama Islam dan pentadbiran pejabat melalui jawatan ini?

Soalan Temuduga Psikologi Pembantu Syariah Gred LS19

Selain daripada soalan berkaitan dengan hal syariah, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan tentang psikologi.

Mereka bertanya soalan seperti ini untuk menguji sejauh mana kesanggupan dan kesediaan anda daripada segi mentaliti untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang Pembantu Syariah Gred LS19.

“Mengapa anda nak mohon jawatan Pembantu Syariah Gred LS19 sedangkan ada banyak lagi jawatan yang lain?”, tanya panel temuduga.

Saya memohon jawatan Pembantu Syariah Gred LS19 kerana saya mempunyai minat mendalam dalam bidang agama Islam dan bercita-cita untuk berkhidmat dalam bidang yang berkaitan dengan keagamaan.

Selain itu, saya berpendapat bahawa jabatan ini memberikan peluang untuk saya memperoleh pengalaman berharga dalam pentadbiran pejabat serta meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang agama Islam.

Saya percaya bahawa melalui jawatan ini, saya dapat memberikan sumbangan yang bermakna dalam membantu masyarakat dan mempromosikan kesedaran agama Islam. Saya juga percaya bahawa kerjaya dalam bidang keagamaan adalah satu kerjaya yang mempunyai makna dan memberikan impak yang positif kepada masyarakat.

Selain itu, melalui jawatan ini, saya dapat mempelajari dan mengalami pelbagai aspek dalam pentadbiran pejabat dan mengasah kemahiran seperti kemahiran berkomunikasi, pengurusan masa dan penyediaan laporan yang boleh menjadi aset dalam kerjaya saya pada masa hadapan.

Oleh itu, saya berharap dapat diberikan peluang untuk berkhidmat sebagai Pembantu Syariah Gred LS19 dan memberikan sumbangan yang bermakna kepada organisasi serta masyarakat.

Selain daripada soalan ini, panel temuduga juga selalu bertanya tentang soalan psikologi lain seperti di bawah ini:

 • Calon sebelum awak tadi saya nampak ada potensi untuk menjadi pembantu syariah. Seeloknya awak teruskan dengan kerja awak sekarang. Cuba awak terangkan keistimewaan awak berbanding calon-calon yang lain.
 • Tugas sebagai pembantu syariah ni kena berdepan dengan stress. Awak mampu ke kerja dalam stress? Lagipun gaji sebagai pembantu syariah ni tak banyak mana pun.
 • Awak sanggup ke ditempatkan ke Sabah dan Sawarak? Keluarga awak izinkan ke kalau awak bertugas di sana? Pihak kami dimaklumkan terdapat banyak kekosongan di sana.

Rekomendasi Dari Cikgu

Disebabkan jawatan Pembantu Syariah Gred LS19 merupakan salah satu jawatan dalam kerajaan, rujukan yang terbaik untuk lulus temuduga ini ialah ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan.

soalan temuduga pembantu penyediaan makanan

Ebook ini dihasilkan daripada pengalaman seorang pegawai Ketua Unit Sumber Manusia di salah satu jabatan kerajaan. Beliau kongsikan pengalaman sendiri sepanjang beliau menemuduga calon-calon temuduga.

Apa yang menyebabkan seseorang calon itu digagalkan dan apa yang menyebabkan seseorang calon itu diluluskan. Anda sebagai calon temuduga wajib tahu perkara ini untuk mengelakkan anda mengulangi kesilapan yang sama.

Penutup

Saya harap dengan perkongsian tentang soalan temuduga Pembantu Syariah Gred LS19 ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti.

Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *