Soalan Temuduga Pembantu Akauntan W19 Dan Skrip Jawapan

oleh Cikgu Khairul

Soalan Temuduga Pembantu Akauntan W19 – Tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya melepasi ujian psikometrik yang dijalankan beberapa bulan yang lalu. Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda cara menjawab soalan temuduga Pembantu Akauntan W19 mengikut format terkini temuduga SPA pada tahun ini.

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga Pembantu Akauntan W19 ni? Secara asasnya, antara soalan yang popular ditanyakan ialah soalan berkaitan dengan diri sendiri, berkaitan dengan urus setia penyediaan makanan dan juga soalan kemahiran berfikir.

Soalan Temuduga Perkenalkan Diri Pembantu Akauntan W19

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, kerana semua maklumat tentang diri anda sudahpun tercatat dalam resume.

Tujuan soalan ini ditanyakan kepada anda adalah hendak melihat cara anda bercakap dan tahap keyakinan anda. Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain.

Tambahan lagi, kebolehan berkomunikasi dengan efektif ini penting di mana skop tugasan memerlukan anda berinteraksi dengan masyarakat yang mempunyai berbilang kaum dan umur.

“Sila perkenalkan diri anda”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Assalammualaikum dan selamat petang tuan. Saya Khairul bin Ismail berasal dari Temerloh, Pahang. Saya merupakan lepasan sijil kemahiran mekanikal dari TESDEC. Saya mempunyai pengalaman menjalani latihan industri di sebuah syarikat swasta yang menjalankan perkhidmatan membaik pulih kenderaan berat.

Banyak perkara saya belajar semasa latihan industri seperti pengurusan dokumen, penyediaan pelan-pelan tindakan kecemasan, dan juga kebolehan saya dalam berinteraksi dengan pelanggan-pelanggan.

Saya yakin, dengan gabungan akademik saya dan pengalaman yang ada, saya mampu untuk memikul tanggungjawab yang diberi sekiranya saya berjaya mendapatkan kerja pembantu akauntan ini.

Ada juga calon bertanya kepada saya, “Cikgu! Macam saya, tak ada pengalaman industri, macam mana saya nak jawab soalan memperkenalkan diri ini?”, tanya calon temuduga tu kepada saya.

Walaupun anda tak ada pengalaman industri sekalipun, anda masih lagi boleh menggunakan pengalaman kerja part-time anda untuk menjawab soalan ini.

Contohnya, anda bekerja part-time sebagai grabfood. Anda boleh ceritakan bagaimana pengalaman menghantar makanan ini boleh membantu anda untuk menjalankan tugasan pembantu akauntan. Di bawah ini contoh skrip jawapan yang boleh anda gunakan.

Saya tidak ada pengalaman kerja tetap sepanjang menunggu panggilan temuduga ini. Atas alasan tidak mahu mensia-siakan masa yang ada, saya telah bekerja secara part-time sebagai penghantar makanan grabfood.

Sepanjang saya menjalankan kerja-kerja menghantar makanan ini, pelbagai jenis perangai pelanggan yang saya jumpai dalam masyarakat. Saya percaya dengan pengalaman saya berinteraksi dengan pelanggan-pelanggan ini, dapat membantu saya dalam berinteraksi dengan masyarakat berbilang kaum nanti.

“Kalau saya tak ada pengalaman kerja langsung, kerja part-time pun tak pernah, macam mana pulak tu cikgu?”

Pengalaman kerja ini hanyalah ingin membuktikan adakah anda ini boleh bergaul dengan masyarakat sahaja. Jika anda tidak ada langsung pengalaman kerja sekalipun, anda masih boleh menggunakan hobi anda. Cuba ceritakan bagaimana hobi anda ini boleh membantu anda menjalankan tugas jika terpilih dalam kerja pembantu akauntan nanti.

Hobi saya ialah membaca buku. Banyak ilmu yang berjaya saya peroleh daripada hasil bacaan saya. Buku yang menjadi kegemaran saya ialah buku tulisan Dato Fazilah Kamsah. Saya yakin dengan ilmu motivasi yang saya ada ini boleh membantu saya untuk memotivasikan diri sepanjang menjadi pembantu akauntan.

Kerana saya tahu bekerja dalam bidang akauntan ini mempunyai pelbagai orang yang berbeza perangai dan idealisasi. Dan itu sangat penting bagi saya untuk mengekalkan momentum saya agar tak mudah berputus asa.

Soalan Temuduga Urus Setia Pembantu Akauntan W19

Jika dibincangkan tentang soalan berkaitan bidang akauntan, banyak aspek yang boleh panel temuduga bertanyakan kepada anda. Contohnya soalan berkaitan dengan aspek kementerian.

“Jabatan Akauntan Negara ini di bawah kementerian apa?”, tanya panel temuduga.

Tujuan soalan ini ditanyakan adalah untuk mengetahui sejauh mana minat seorang calon itu terhadap jawatan yang dipohonnya itu. Jika anda mampu menjawab dengan baik, itu cukup memberi signal kepada panel temuduga bahawa anda ini sudah cukup mengenali jawatan yang ingin anda jawat itu.

Di bawah ni merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk membalas pertanyaan itu.

Jabatan Akauntan Negara Malaysia merupakan salah satu jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Kementerian ini diketuai oleh YAB Dato Seri Anwar Ibrahim dan ketua pengarah Jabatan Akauntan Negara pula YAA Dato’ Setia Dr. Mohd Na’im bin Mokhtar

Visi jabatan ini ialah menjadi organisai pengurusan penguatkuasaan pengangkutan jalan bertaraf dunia. Bagi menjayakan visi ini, ada beberapa perkara perlu direalisasikan seperti mengawalselia kenderaan motor, pemandu dan lalulintas jalan supaya selamat dan efisyen.

Sila isikan nama dan emel anda untuk download ebook ini secara percuma.

[fluentform id=”8″]

Soalan Temuduga Psikologi Pembantu Akauntan W19

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan perihal jabatan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan psikologi.

“Kami dah ada calon sendiri. Jadi anda jangan buang masa teruskanlah dengan pekerjaan anda sekarang. Apa keistimewaan anda untuk saya ambil anda?”, tanya panel temuduga.

Anda boleh menggunakan skrip jawapan ini untuk membalas pertanyaan dari panel temuduga.

Saya telah membuat permohonan dan saya juga telah dipanggil untuk ditemuduga. Jadi pihak tuan seharusnya menemuduga saya sebelum mengisi jawatan tersebut. Sebagai penemuduga, adalah menjadi tanggungjawab pihak tuan perlu menilai calon-calon yang dipanggil terlebih dahulu.

Saya bukan ingin memandang rendah terhadap calon-calon lain, tetapi saya mempunyai pengalaman dalam berkenaan bidang ini. Saya juga seorang yang bersemangat tinggi, komited terhadap kerja, dan saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai matlamat. Selain itu, saya juga seorang yang mudah bekerjasama, bertolak ansur, dan mudah mendengar pandangan dari orang lain.

Antara kebolehan yang saya ada yang diperlukan oleh pihak Tuan ialah kebolehan berbahasa Inggeris dengan fasih, mempunyai pengucapan awam yang baik serta boleh bekerja dengan pantas. Manakala kemahiran pula ialah saya mempunyai kemahiran mengurus, cekap menggunakan komputer juga sebarang perisian, dan juga mahir membuat kertas kerja.

Selain soalan di atas, panel temuduga akan bertanyakan soalan psikologi berkaitan dengan keluarga. Mereka tahu keluarga adalah orang yang paling rapat dengan anda. Ketika ini, mereka akan menggunakan elemen kasih sayang untuk menguji sejauh mana minat anda dengan jawatan ini.

“Awak anak yang ke berapa?”, tanya panel temuduga.

“Saya anak bongsu”, jawab calon itu.

“Biasanya anak bongsu ni susah ibu bapa nak lepas. Sekiranya awak dihantar berkhidmat di negeri jauh dari keluarga, apa keputusan awak?”, panel temuduga tu cuba bertanya lagi.

Sekiranya saya dilantik untuk jawatan ini, saya akan terima secara terbuka di mana sahaja saya bakal ditempatkan. Saya sentiasa anggap kerja ini merupakan suatu amanah kepada saya dan saya tiada kekangan untuk melaksanakannya walaupun perlu berjauhan dengan keluarga. Lagipun, saya sudah biasa berjauhan daripada keluarga terutamanya ketika masih belajar dahulu dan keluarga sentiasa menyokong apa yang lakukan.

Rekomendasi Dari Cikgu

Tiga soalan di atas yang saya kongsikan ini merupakan soalan yang mungkin ditanya dalam sesi temuduga Pembantu Akauntan W19. Sekiranya anda inginkan lagi soalan temuduga berserta skrip jawapan lengkap, saya highly recommended kepada anda untuk membaca rujukan temuduga ini.

temuduga pembantu akauntan

Penutup

Saya harap dengan perkongsian tentang soalan temuduga Pembantu Akauntan W19 ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti. Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *