Lima Perkara Dinilai Dalam Ujian SPiER PDRM

Dalam ujian SPiER PDRM, terdapat lima perkara penting yang diuji iaitu kemampuan fizikal, kestabilan emosi dan psikologi, keterampilan komunikasi, pemecahan masalah dan pengambilan keputusan, dan integriti dan nilai moral.

5 Perkara Cuba Dicungkil Dalam Ujian SPiER

1. Kemampuan Fizikal

Keberhasilan dalam tugas penguat kuasa seringkali bergantung pada kemampuan fizikal. Seorang anggota polis yang baik memerlukan tahap kecergasan badan yang tinggi bagi memastikan anggota itu dapat menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna.

Ini mungkin termasuk mengejar suspek, berdiri atau berjalan untuk jangka masa yang panjang, atau mengendalikan peralatan yang berat.

2. Kestabilan Emosi dan Psikologi

Bertugas dalam bidang penegakan undang-undang sangat mencabar emosi. Oleh itu, calon-calon yang mempunyai tahap kestabilan emosi dan psikologi yang tinggi akan dinilai lebih baik dalam ujian ini.

3. Keterampilan Komunikasi

Anggota penguatkuasa harus dapat berkomunikasi dengan efektif. Oleh itu, calon-calon yang mempunyai kemahiran komunikasi yang baik akan dinilai lebih baik dalam ujian ini.

4. Pemecahan Masalah dan Pengambilan Keputusan

Calon-calon yang mempunyai kemampuan untuk memecahkan masalah dan membuat keputusan yang tepat dalam situasi yang mencabar akan dinilai lebih baik dalam ujian ini.

5. Integriti dan Nilai Moral

Calon-calon yang mempunyai integriti yang tinggi dan nilai moral yang kukuh akan dinilai lebih baik dalam ujian ini.

Pss.. Adakah anda inginkan lebih soalan SPiER dan huraian jawapan? Jom klik butang di bawah untuk download.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *