Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Korang mencari contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang? Kini anda berada di blog yang tepat. First thing first, salam perkenalan daripada saya, Khairul. Saya lebih dikenali sebagai Cikgu Khairul dikalangan rakan-rakan saya.

Cikgu pasti korang semua mesti dapat panggilan untuk mengambil exam online Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang kan? Kalau tak takdanya korang nak google lepas tu jumpa blog cikgu ini.

Mesti korang tengah mencari-cari contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang kan? Samalah macam cikgu dulu. Bila cikgu dapat emel panggilan untuk ambil exam, setiap kali itulah cikgu jadi kelam kabut nak buat persediaan.

Maklumlah kan, semua topik soalan yang bakal ditanya dalam exam semuanya dah ingat-ingat lupa. Jadi, atas sebab itulah cikgu ingin berkongsikan beberapa contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang yang bakal keluar dalam exam SPA nanti.

Cikgu harap dengan perkongsian cikgu ini boleh memberikan gambaran sebenar korang bagaimana rupa soalan yang bakal ditanya dalam exam online nanti.

Contoh Tahap Soalan Exam Online Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Untuk contoh soalan exam online Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang, terdapat dua seksyen yang akan ditanya kepada korang. Seksyen pertama ialah seksyen daya menyelesaikan masalah dan seksyen kedua ialah seksyen kefahaman bahasa inggeris.

Cikgu! Susah tak soalan exam tu nanti?

Berdasarkan pengalaman cikgu dalam menjawab exam online SPA, boleh dikatakan tahap kesukaran soalan yang ditanya itu hanyalah tahap SPM. Terutamanya soalan-soalan yang melibatkan matematik dan bahasa inggeris.

Laa… tahap SPM je ke cikgu? Kacang lah cikgu! Boleh lepak dulu lah camtu..

Ya memang kacang pun. Nak lepak dulu pun tak apa, dipersilakan. Korang kena ingat, soalan-soalan exam ini mempunyai masa menjawab yang suntuk. Memang berpeluh jugak nak menjawab soalan-soalan tu. Sampaikan satu tambah dua pun ada calon kira guna kalkulator. Haha.. nak kepastian katanya.

Kepada korang yang dah lama tinggal silibus SPM tu, naik serabut kepala jugak lah nak buat ulangkaji. Tapi usah risau, sebab cikgu sudah senaraikan beberapa contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang kepada korang. Cikgu harap dengan usaha cikgu yang tak seberapa ini dapat membantu korang dalam persediaan exam nanti.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Dalam Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, terdapat tiga pecahan seksyen yang diuji kepada calon. Tiga pecahan seksyen itu ialah kemahiran mentafsir data, kemahiran konsep matematik, dan kemahiran pemerhatian atau logik.

Banyak juga ye cikgu cabang soalan seksyen ini?

Ya! Memang banyak pun. Kemahiran mentafsir data dan konsep matematik tu cikgu dapat rasakan soalannya hanyalah tahap SPM. Untuk kemahiran pemerhatian dan logik tu memang tiada dalam silibus SPM.

Soalan-soalan seperti ini sengaja diorang masukkan nak bagi korang perah sikit otak semasa menjawab exam tu. Taklah korang datang exam lenggang kangkung jer kan. Cikgu tahu la masa SPM dulu korang skor banyak subjek.. haha..

Contoh Soalan Kemahiran Mentafsir Data Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Jadi data apa yang perlu ditafsir tu cikgu? Tak sabar pulak rasanya kitorang nak menuntut ilmu tafsir-mentafsir ni..

Kalau korang masih ingat, dulu masa SPM kita kan selalu jumpa dengan soalan bermula dengan ‘berdasarkan graf yang diberi’ atau ‘berdasarkan carta taburan hujan yang diberi’.

Selalunya kita akan jumpa soalan-soalan ini dalam subjek matematik ataupun subjek geografi kan.

Harap-harap korang ingat lagi, maklumlah subjek-subjek seperti ini sudah lama kita tinggalkan. Ingat-ingat lupa gitu kan.

Cara mentafsir data ini merupakan soalan wajid ada dalam setiap exam daya menyelesaikan masalah ini. Nak mudah jom cikgu kongsikan contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang kemahiran mentafsir data ini.

contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang 1

1. Jadual Carta palang dalam Rajah di atas menunjukkan bilangan pembeli yang mengunjungi restoran Pak Bul pada hari Isnin, Selasa dan Rabu dalam satu minggu tertentu. Beza antara jumlah pembeli lelaki dan perempuan dalam tempoh tiga hari itu ialah

A. 30
B. 60
C. 90
D. 120

Jawapan yang tepat ialah 60

2. Jika maklumat dalam piktograf di atas diwakili oleh sebuah carta pai, kira sudut sektor yang mewakili jumlah durian yang dijual pada hari ketiga.

A. 70⁰
B. 90⁰
C. 100⁰
D. 110⁰

Jawapan yang tepat ialah 90⁰

contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang 3

3. Jadual 2 menunjukkan data yang diperoleh daripada satu kaji selidik ke atas 80 orang pembaca majalah. Rajah 1 ialah gambar rajah Venn yang mewakili sebahagian maklumat dalam Jadual 2. Cari bilangan pembaca yang membaca majalah sukan atau kesihatan dan juga majalah hiburan.

A. 10
B. 15
C. 17
D. 19

Jawapan yang tepat ialah 19

Macam mana?

Okey tak contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang mentafsir data tu? Mudah je kan? Sebab soalan-soalan melibatkan carta atau graf ini selalu kita jumpa masa SPM dulu. Ada soalan memang mudah. Tapi bila jumpa soalan susah, naik pening jugak nak fikir, macam soalan nombor 3 tu.

Contoh Soalan Konsep Matematik Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Cabang soalan yang seterusnya dalam seksyen daya menyelesaikan masalah ialah kemahiran menggunakan konsep matematik.

Ermm.. soalan konsep matematik ini macam mana pula cikgu?

Bila sampai je dekat soalan melibatkan konsep matematik, skop soalan automatik akan menjadi besar.

Kalau SPM dulu, antara subtopik yang berada dalam subjek matematik ialah geometri, trigonometri, persamaan garis lurus, bearing, poligon, bentuk piawai, kebarangkalian, algebra, dan banyak lagi.

Itu kenalah korang buka balik nota matematik, penat la cikgu nak senaraikan ke semua subtopik tu.

Jom cikgu tunjukkan contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang daya menyelesaikan masalah konsep matematik ini.

1. 2/5 daripada sejumlah bilangan kuih-muih yang dijual di gerai Puan Midah ialah karipap. 3/10 ialah kuih keria, manakala yang selebihnya cucur badak iaitu sebanyak 45 biji. Berapakah bilangan karipap dijual di gerai Puan Midah?

A. 15
B. 30
C. 45
D. 60

Jawapan yang tepat ialah 60

2. P, Q dan R adalah tiga titik pada suatu tanah mengufuk. Bearing Q dari P ialah 313⁰ manakala bearing P dan R ialah 078⁰. Diberi △PQR = 51⁰, cari bearing R dari Q.

A. 027⁰
B. 039⁰
C. 184⁰
D. 207⁰

Jawapan yang tepat ialah 207⁰

3. Diberi set A = { 10, 20, 30} dan set B = {5, 10, 15, 20}. Empat pernyataan dibuat oleh dua orang individu berdasarkan dua set yang diberi.

I. 10 ∈ A
II. 30 ∉ B
III. 20 ⊂ A
IV. 15 ⊄ A

Antara pernyataan berikut, yang manakah benar?

A. I
B. I dan II
C. III dan IV
D. I, II, III dan IV

Jawapan yang tepat ialah I dan II

4. Sekeping kad dipilih secara rawak. Cari kebarangkalian bahawa satu nombor yang boleh dibahagi tepat dengan 9 dipilih.

A. 1/8
B. 1/4
C. 3/8
D. 1/2

Jawapan yang tepat ialah 1/2

5. Satu bekas mengandungi 3 liter air. Air di dalam bekas itu dituang ke dalam enam cawan yang sama dan satu botol sehingga penuh. Isi padu air yang tinggal di dalam bekas ialah 1200 mililiter. Isi padu air di dalam enam cawan adalah sama dengan isi padu air di dalam satu botol. Cari isi padu air, dalam mililiter, di dalam satu cawan.

A. 120
B. 150
C. 200
D. 250

Jawapan yang tepat ialah 150

Macam mana sekarang?

Masih okey tak contoh soalan konsep matematik Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang ini? Kelima-lima soalan ini tak cover semua pun subtopik dalam subjek matematik. Apa yang cikgu tunjuk ini boleh dikatakan hanya 20 peratus je. Selebihnya tu korang kenalah studi sendiri, jangan malas-malas okey.

Contoh Soalan Pemerhatian Dan Logik Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Cabang yang terakhir dalam seksyen daya menyelesaikan masalah ialah kemahiran pemerhatian dan logik.

Kena perhati apa tu cikgu? Logik tu macam mana pulak?

Dalam cabang ini, korang nak jawab soalan ini tak perlu power matematik pun. Hanya perlu tahu asas tolak, bahagi, darab dan bahagi itu jer.

Tapi itulah, ramai calon yang terjerat dalam soalan seperti ini. Korang akan diberikan satu permasalahan dalam bentuk gambar, kemudian korang perlu mengenalpasti yang mana jawapan yang betul atau jawapan yang salah.

Nak mudah, cikgu tunjukkan contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang daya menyelesaikan masalah menggunakan kemahiran pemerhatian dan kemahiran logik.

1. Perhatikan Jadual di atas di atas, apakah huruf yang berikutnya?

A. B
B. D
C. K
D. M

Jawapan yang tepat ialah D iaitu ? = D

2. Diberi 10101212PP232. Apakah PP?

A. 01
B. 02
C. 12
D. 13

Jawapan yang tepat ialah 13

3. Jumlah nilai abjad S E L A M A T ialah 48. Jumlah nilai abjad konsonan ialah 40. Berapakah nilai E apabila E = 2A?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Jawapan yang tepat ialah 4

4. Apakah nilai bagi K?

A. 26
B. 25
C. 24
D. 23

Jawapan yang tepat ialah 25

Korang okey tak tu?

Alaa… soalan ni pendek je pun. Soalan pendek tapi kena guna logik untuk menjawab soalan seperti ini. Berdasarkan kepada exam yang lepas, ramai calon akan menghabiskan banyak masa untuk menjawab soalan berkaitan dengan logik ini.

Kalau korang nak tahu, contoh soalan logik Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang ini merupakan soalan paling cikgu tak suka. Sebab kita nak mengejar masa, tapi bila tiba ke soalan logik ini rasa macam tak boleh berfikir. Tiba-tiba jer rasa blur.. haha..

Kalau korang rasa susah sangat nak dapatkan perkaitan dalam soalan, skip je soalan ini dan teruskan dengan menjawab soalan yang seterusnya.

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Cikgu! Apa yang ditanya dalam seksyen kefahaman bahasa inggeris ini?

Dalam seksyen kefahaman bahasa inggeris ini, calon akan diuji dalam kebolehan menguasai grammar dan kebolehan memahami text karangan.

Sebenarnya, ini bagi cikgu lah kan. Antara soalan seksyen daya menyelesaikan masalah dengan seksyen kefahaman bahasa inggeris, cikgu rasa seksyen kefahaman bahasa inggeris lah yang paling mudah nak skor.

Sebab bahasa inggeris ini kita guna dalam aktiviti seharian kita. Tak seperti seksyen daya menyelesaikan masalah, jarang sangat kita guna dalam kehidupan seharian. Lagipun subjek bahasa inggeris ini subjek favorite cikgu sejak sekolah lagi cikgu.. oppss!

Okey cikgu! Apa topik yang ditanya dalam seksyen bahasa inggeris ini? Kitorang dah banyak lupa la cikgu..

Dalam seksyen bahasa inggeris, ada dua cabang soalan yang bakal ditanya. Pertama sekali, soalan berkaitan dengan grammar. Yang kedua pula soalan berkaitan dengan kebolehan memahami text karangan dalam bahasa inggeris.

Untuk grammar, hanya lapan pecahan grammar ini sahaja yang ditanya dalam seksyen ini. Iaitu pronoun, noun, verb, adjective, adverb, determiner, preposistion dan conjunction.

  • Pronoun (kata ganti)
  • Noun (kata benda)
  • Verb (kata kerja)
  • Adjective (kata keterangan)
  • Adverb (kata keterangan)
  • Determiner
  • Preposistion (kata depan)
  • Conjunction (kata hubung)

Mak aii.. banyak jugak ye cikgu. Tak perasan pulak dulu kita belajar banyak macam ni dalam grammar.

Ala rilek la.. Mudah je pun.. Celah jari jer ni.. Jom kita bersama-sama cikgu untuk mengulangkaji balik grammar ini.

Let’s go…

Contoh Soalan Pronoun Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Pronoun atau kata ganti digunakan untuk menggantikan kata benda untuk orang atau benda. Contohnya seperti I, me, mine, dan myself.

Contoh soalan pronoun Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang seperti berikut:

1. She is Rosa, and he is Oliver. ______ travel to Paris every year.

A. We
B. Them
C. I
D. They

Jawapan yang tepat ialah They

2. Don’t sit on that chair. ______ legs are broken.

A. It
B. Its
C. Their
D. They

Jawapan yang tepat ialah Its

3. She is a friend of ______ mother. We play chess with ______ .

A. my, I
B. I, my
C. us, our
D. our, her

Jawapan yang tepat ialah our, her

Contoh Soalan Collective Noun.

Collective noun atau penjodoh bilangan selalu digunakan untuk menamakan sekumpulan manusia, benda, dan haiwan. Contoh collective noun ialah seperti, a school of fish. Penjodoh bilangan bagi fish dalam ayat ini ialah school.

Contoh soalan collective noun Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang seperti berikut:

1. A ______ of antelope were seen in the game park.

A. Herd
B. Army
C. Colony
D. Swarm

Jawapan yang tepat ialah Herd

2. The house was invaded by a ______ of ants.

A. Herd
B. Pack
C. Colony
D. Mob

Jawapan yang tepat ialah Colony

3. We were attacked by a ______ of bees.

A. Herd
B. Colony
C. Swarm
D. Pack

Jawapan yang tepat ialah Swarm

4. We came accross a ______ of bears in Canada.

A. Herd
B. Colony
C. Swarm
D. Pack

Jawapan yang tepat ialah Pack

Contoh Soalan Verb.

Verb atau kata kerja selalu digunakan dalam menunjukkan tindakan yang dilakukan oleh subjek, peristiwa atau keadaan.

Verb ini banyak pecahannya. Kalau korang masih korang masih ingat, dekat sekolah dulu kita selalu dengar cikgu bahasa inggeris mengajar tentang present tense dan past tense kan. Ha’a, itulah merupakan cabang verb.

Contoh soalan verb Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang seperti berikut:

1. Nobody ______ that he is innocent.

A. is believing
B. believes
C. believe
D. believed

Jawapan yang tepat ialah believes

2. Mother ______ busy cooking for the guests who are arriving in the evening.

A. was
B. has been
C. has
D. had been

Jawapan yang tepat ialah has been

3. As I ______ my eyes, I ______ a strange sight.

A. was opening, was seeing
B. opened, saw
C. opened, was seeing
D. was opening, saw

Jawapan yang tepat ialah opened, saw

4. As soon as there ______ even a temporary break in the weather the climbers ______ their attempt to reach the summit.

A. is, will renew
B. was, renew
C. will be, renewed
D. is, renewed

Jawapan yang tepat ialah is, will renew.

Contoh Soalan Adjective.

Adjective atau dikenali juga sebagai kata sifat merupakan kata yang menerangkan kata benda atau kata ganti. Contoh adjective ialah seperti, she ate the whole bread. Kata sifat di dalam ayat ini ialah whole.

Contoh soalan adjective Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

1. The Empire State Building is one of ______ buildings in the USA.

A. most tall
B. taller than
C. the tallest
D. the most tall

Jawapan yang tepat ialah the tallest.

2. The weather in Portugal is a lot ______ the weather in England.

A. better then
B. the best
C. gooder than
D. better than

Jawapan yang tepat ialah better than.

3. I think English is ______ and ______ subject in the world!

A. the easier, the more interesting
B. the easiest, the most interesting
C. easier than, more interesting than
D. the most easy, the most interesting

Jawapan yang tepat ialah the easiest, the most interesting.

Contoh Soalan Adverb.

Adverb atau dikenali juga sebagai kata keterangan. Ianya digunakan untuk menerangkan kata kerja dan kata sifat. Contoh adverb ialah seperti, the fighters fight bravely. Kata keterangan bagi menunjukan sifat fight di dalam ayat ini ialah bravely.

Contoh soalan adverb Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

1. The Mediterranean Sea, which means ‘in the midst of lands’ In Latin, is the world’s ______ inland sea and surrounded by Europe, Asia, and Africa.

A. larger
B. as large
C. largest
D. the larger

Jawapan yang tepat ialah largest.

2. He started to work even ______ when he saw his supervisor.

A. as hurried as
B. hurried enough
C. more hurriedly
D. the most hurried

Jawapan yang tepat ialah more hurriedly.

3. The new language school has a ______ exam pass rate than the other schools in the area.

A. so high
B. higher
C. the highest
D. highest

Jawapan yang tepat ialah higher.

Contoh Soalan Determiner.

Determiner merupakan kata yang ditempatkan di depan kata benda yang bertujuan untuk membatasi maksud kata benda. Contoh determiner yang ialah, the, a, an, some, many dan banyak lagi.

Contoh soalan determiner Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

1. Both players in the tennis match have been warned by the referee but ______ of them seems to take it seriously.

A. none
B. every
C. either
D. neither

Jawapan yang tepat ialah neither.

2. He is an expert on languages, but he knows ______ about mathematics.

A. little
B. a lot of
C. few
D. every

Jawapan yang tepat ialah little.

3. I had to live in Berlin and Rome for ______ years because of my business but I don’t like ______ city ______ .

A. some, either, a lot of
B. many, neither, a lot
C. some, neither, much
D. many, either, much

Jawapan yang tepat ialah many, either, much.

Contoh Soalan Preposition.

Preposition atau kata depan selalu digunakan di depan kata benda atau kata ganti. Ianya bertujuan untuk menunjukkan arah atau waktu dengan kata benda. Contoh preposition yang selalu digunakan ialah seperti, at, in, by dan on.

Contoh soalan preposition Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

1. The boy depends ______ his sister to take care ______ him.

A. to, to
B. on, about
C. to, with
D. on, of

Jawapan yang tepat ialah on, of.

2. Well, they concentrated ______ rest, good eating and relaxed.

A. on
B. in
C. of
D. at

Jawapan yang tepat ialah on.

3. I think this movie is not suitable ______ the kids under 10 years old.

A. to
B. with
C. for
D. on

Jawapan yang tepat ialah for.

Contoh Soalan Conjunction.

Conjunction atau kata hubung digunakan dalam menghubungkan kata, ayat atau perenggan. Contoh conjunction yang biasa digunakan ialah seperti, for, and, or, so, dan banyak lagi.

Contoh soalan conjunction Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

1. Tsunami is ______ a great disaster that life creatures can be destroyed.

A. such
B. so
C. because
D. when

Jawapan yang tepat ialah such.

2. After years of training hard, Arief ______ win the national badminton competition.

A. Consequently
B. Therefore
C. Initially
D. Finally

Jawapan yang tepat ialah Finally .

3. My fiancee was lie about her family, ______ she was shouting at me.

A. Although
B. In Order to
C. Moreover
D. Provided

Jawapan yang tepat ialah Moreover.

4. ______ having a lot of money, they never help anyone

A. Otherwise
B. However
C. Inspite of
D. Instead

Jawapan yang tepat ialah Instead

Contoh Soalan Memahami Text Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang

Di dalam seksyen ini, korang akan diberikan satu text pendek ataupun panjang.

Contoh Soalan Memahami Text Pendek Bahasa Inggeris.

Contoh text pendek seperti di bawah ini. Daripada penyataan yang diberikan, soalan akan bertanya beberapa soalan untuk menguji kebolehan korang untuk memahami text.

Contoh soalan memahami text pendek bahasa inggeris Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang 6
1. What message is conveyed from the sign above?

A. Energy conservation
B. Electricity can be dangerous
C. Electricity overload will happen
D. The main switch must always be turned off

Jawapan yang tepat ialah Energy conservation

contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang 7

2. Sarah and her family are going to Wau Museum this Saturday. They must be there by

A. 7.00 pm.
B. 6.30 pm.
C. 6.00 pm.
D. 5.30 pm.

Jawapan yang tepat ialah Energy conservation 5.30 pm.

Read and answer.

Ahmad: Dad, I only got 2 As for my examination.

Dad: It’s okay. Don’t give up. I believe that you will be successful in your life. If there’s a will, there’s a way.

Ahmad: Really? I will work harder.

3. From the dialogue above, Dad is advising his son to

A. not giving up in his examination.
B. be determined in what he does in his life.
C. be willing to do everything that he asked for.
D. find a way to get straight As in that examination.

Jawapan yang tepat ialah be determined in what he does in his life.

Contoh Soalan Memahami Text Panjang Bahasa Inggeris.

Selain daripada penyataan pendek seperti di atas, korang juga akan diuji dalam kebolehan memahami keseluruhan text panjang. Tak seperti text yang pendek tadi, text yang panjang ini memerlukan korang memahami keseluruhan karangan.

Kalau korang sedikit lemah dalam bahasa inggeris, ianya akan sedikit sebanyak mempengaruhi cara anda memahami text. Apabila anda tersilap faham text, ianya akan mempengaruhi jawapan yang bakal anda pilih nanti.

Contoh soalan memahami text panjang bahasa inggeris Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang adalah seperti berikut:

Read and answer.

A new refreshing, lightly carbonated drink made from apple and orange peels called Fresh-App, was created by undergraduates of University Federico II. Fresh-App had won a silver medal in the eco-innovation competition in Europe. This idea had gained the attention of many food companies to preserve natural colours and flavours using apple and orange peels. Perhaps the most intriguing factor is the protection of the environment by conserving natural resources. Orange and apple peels provide a transition from food waste to a new food product!

  1. What is true about Fresh-App?

A. It is created by high-school students of University Federico II.
B. It uses preserved natural flavours of oranges’ and apples’ peels.
C. It has helped many food companies to use bulks of fresh oranges and apples.
D. It protects the environment through the conservation of orange and apple peels.

Jawapan yang tepat ialah It protects the environment through the conservation of orange and apple peels.

Read and answer.

Osteoporosis is a common bone disease in which bones lose density and become more likely to fracture. It usually happens after the age of 50 and on average is six times more common in women than in men. The loss of bone density is accelerated during the postmenopausal period, partly due to the changes in hormone balance. It is also likely to occur in people who have low calcium intake. Exercising delays bone loss and promotes bone formation. Recommended exercises include lifting of weights and walking as little as four to six kilometres can help build our bone health.

  1. Which individual is more likely to suffer from osteoporosis?

A. Letchumi, 52 years old, suffers from menstrual pain.
B. Annie, 58 years old, likes drinking low calcium milk.
C. Ah Moi, 54 years old, completes four kilometres walk daily.
D. Siti, 57 years old, has severe joint pain due to a broken bone.

Jawapan yang tepat ialah Siti, 57 years old, has severe joint pain due to a broken bone.

Read and answer.

Songket is a work of art where gold and silver threads are interwoven with colourful threads to create a piece of cloth of incomparable quality and beauty. In the past, songket was used only by royalty especially for ceremonial costumes. Today, brides and bridgerooms wear them as part of their wedding finery. Songket is also used in many traditional Malay attire as well as crafts like bags, cushions and home decorations.

3. Which of the following words suggest that songket is used for formal occasions?

A. colourful
B. traditional
C. ceremonial
D. decorations

Jawapan yang tepat ialah ceremonial.

Cikgu ni siapa sebenarnya?

Ha’a lah, dari awal lagi kitorang nak tanya, cikgu siapa sebenarnya. Concern sangat siap bagi contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang kat kitorang ni.

Cikgu ni bukan sapa-sapa pun. Korang jangan fikir cikgu ni orang SPA pulak. Semua contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang yang cikgu kongsikan ini hanyalah pengalaman cikgu sendiri dalam mengambil exam online SPA. Ambil exam dan lulus okey.. ehem.. ehemm.. Kalau ada masa free nanti, cikgu akan kongsikan pulak artikel pasal cara-cara lulus temuduga kerajaan.

Rekemendasi Daripada Cikgu

Cikgu! Macam mana cikgu boleh lulus exam SPA ini dulu? Share lah sikit tips cikgu.

Satu perkara ini je cikgu buat, iaitu buat latih tubi. Contoh fokus pada soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang yang masuk jer. Maksud cikgu ialah, dalam seksyen daya menyelesaikan masalah contohnya, bukan semua topik matematik yang masuk. Hanya sesetengah subtopik jer yang masuk dalam exam ini.

Jadi, fokus pada subtopik yang masuk tu sahaja. Kalau nak studi semua topik matematik tu dah macam nak ambil SPM balik. Kena buat persediaan dua tahun la jawab dia.. haha..

Cikgu! Rekemen la sikit latih tubi yang cikgu guna.

Untuk latih tubi, cikgu syorkan korang dapatkan bahan ulangkaji daripada Tim InfoKerjaya. Dalam tu lengkap dengan nota-nota dan contoh soalan yang khusus dengan jawatan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang sahaja.

contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang 8

Nak buat ulangkaji kenalah la smart. Bak kata orang putih, ‘work smarter not harder’. Jadi korang taklah buang masa pergi studi topik yang tak masuk. Masa korang pun jimat dan taklah pening kepala kan.

Cikgu! Mesti boleh lulus ke kalau beli panduan ni?

Tak boleh lulus pun kalau korang beli lepas tu buat pekasam. Kena baca dan buat latih tubi, Insya-Allah boleh lulus punya. Kalau korang fikir boleh lulus exam ni dengan persedian ala kadar, cikgu nasihatkan tak payah la ambil exam Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang tu nanti. Buang masa korang jer nak free kan masa semata-mata nak ambil exam online.

Sebab kemungkinan gagal tu tinggi, tambah-tambah lagi calon yang ambil exam Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang tu nanti lebih daripada 10 ribu orang. Korang kena bersaing dengan 10 ribu calon yang lain. Agak-gak korang lah kan, boleh lulus ke kalau persedian ala kadar camtu?

Akhir kata, cikgu harap dengan perkongsian cikgu pasal contoh soalan Pembantu Tadbir L19 Undang-Undang dapat membantu korang semua nanti. Cikgu doakan agar korang semua diberikan ketenangan hati semasa menjawab exam online dan mudah-mudahan lulus dengan jayanya. Aamiinn…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *