Buku Ujian Psikometrik 2024 Sebagai Jaminan Lulus Ujian SPA

oleh Cikgu Khairul

Buku Ujian Psikometrik 2024 – Saya pasti anda mesti mendapat panggilan untuk menduduki ujian psikometrik bukan? Bagaimana dengan persediaan anda?

Anda perlu buat persediaan sebaik mungkin kerana ujian psikometrik ini sudah ramai calon digagalkan pada ujian sebelum ini.

Apa Buku Ujian Psikometrik?

Antara buku yang saya syorkan untuk dijadikan sebagai persediaan ialah buku rujukan terbitan Tim Infokerjaya. Dalam buku disertakan 200 contoh soalan mengikut format terkini ujian psikometrik. 

Apa yang paling best, setiap soalan disertakan sekali dengan huraian jawapan. Ini penting dalam memastikan anda tahu apa sikap yang cuba dinilai disebalik setiap soalan yang ditanya.

Sila klik butang di bawah untuk download

Kandungan Buku Ujian Psikometrik

Dalam buku ujian psikometrik ini terdapat beberapa sub-topik. Antara dua sub-topik yang utama dalam buku ini ialah koleksi 200 soalan dan huraian jawapan pada setiap soalan.

Ada 200 Soalan

Tiga soalan di bawah ini merupakan sebahagian daripada soalan-soalan yang terdapat dalam buku ini. Sila pastikan anda merujuk huraian jawapan bagi memastikan anda jelas apakah yang cuba diuji dalam setiap soalan.

Soalan 1: Jika menghadapi masalah fikiran saya akan menjadi tenang.

 • Sangat Setuju
 • Setuju
 • Tidak Pasti
 • Tidak Setuju
 • Sangat Tidak Setuju

Soalan 2: Saya tetap akan berpuas hati jika kerja yang dilakukan tidak sempurna.

 • Sangat Setuju
 • Setuju
 • Tidak Pasti
 • Tidak Setuju
 • Sangat Tidak Setuju

Soalan 3: Barang-barang saya yang saya pinjamkan kepada kawan-kawan, saya tidak merasa janggal untuk memintanya kembali.

 • Sangat Setuju
 • Setuju
 • Tidak Pasti
 • Tidak Setuju
 • Sangat Tidak Setuju

Untuk pengetahuan anda, setiap jawapan yang anda pilih nanti bakal mencorakkan perwatakan sebenar anda. Jadi satu keperluan kepada anda untuk tahu sikap apa yang sebenarnya hendak dicungkil dalam setiap soalan. 

Jika tidak, anda bakal terjerat dalam soalan perangkap dalam ujian psikometrik ini.

Disertakan Huraian Jawapan

Jadi bagaimana nak memastikan diri tak terjerat dengan soalan perangkap ini? Anda jangan risau. Dalam buku ujian psikometrik ini disertakan sekali dengan huraian jawapan. Contohnya soalan di bawah ini.

Soalan 2: Saya tetap akan berpuas hati jika kerja yang dilakukan tidak sempurna.

 • Sangat Setuju
 • Setuju
 • Tidak Pasti
 • Tidak Setuju
 • Sangat Tidak Setuju

Huraian: Menyudahkan kerja dengan sempurna adalah nilaian yang positif. Jika kerja tersebut diketahui tidak sempurna, kita tidak boleh berpuas hati dan harus berfikir bagaimana untuk menjadikan ianya sempurna.

Sila klik butang di bawah untuk download

Snapshot Kandungan Ebook

Sila klik butang di bawah untuk download

Bonus Buku Ujian Psikometrik

Bagai memastikan pembelian anda lebih berbaloi, saya hadiahkan lagi TUJUH BONUS khas dari saya untuk anda.

Tanpa bonus-bonus ini, rujukan ini tidak lengkap kerana terdapat beberapa perkara tidak diterangkan secara terperinci terutama berkaitan topik cara memilih jawapan konsisten. Hanya disentuh sedikit sahaja.

Dalam ebook bonus, saya sediakan kes study berkaitan dengan bagaimana nak memilih jawapan yang konsisten. Ada jawapan yang bersifat positif boleh menggagalkan seseorang dan ada jawapan bersifat negatif boleh meluluskan seseorang calon.

Kalau anda sebagai calon tak tahu pasal hal ini, anda sebenarnya rugi kerana anda bakal mengulangi kesilapan yang sama untuk ujian-ujian akan datang.

🎁 Bonus 1: Koleksi Soalan Psikometrik (Updated 2024)

Dalam ebook ini, saya himpunkan kesemua soalan psikometrik pada exam sebelum ini kepada anda. (Lima set soalan).

🎁 Bonus 2: Koleksi Kuiz Psikometrik

Setiap ujian psikometrik, pihak SPA mahu mencari calon yang mempunyai sikap-sikap yang positif. Antaranya sikap kerjasama. Anda boleh uji sendiri tahap semangat kerjasama dalam diri anda dengan kuiz-kuiz ini. (Tujuh set kuiz).

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

🎁 Bonus 3: Rahsia Konsisten + Case Study.

Dalam pemerhatian saya, ramai calon digagalkan disebabkan jawapan mereka tak konsisten. Jadi apa itu konsisten yang sebenarnya? Konsisten positif ke?

Kalau anda fikir konsisten macam ni, saya jamin anda bakal digagalkan dalam ujian akan datang. Sebab itu bukanlah konsisten yang dimaksudkan.

Dalam ebook ini, saya kongsikan kepada anda senarai kategori soalan psikometrik. Kalau anda tahu kesemua kategori ini, saya yakin jawapan anda akan jadi lebih konsisten.

Saya juga kongsikan case study calon yang pernah lulus ujian ini. Bagaimana cara dia memilih jawapan yang konsisten. Walaupun jawapan dia negatif, tapi jawapan tu konsisten.

Nak tahu tak macam mana? Itu saya kongsikan dalam ebook ini. Sebagai calon, rugi anda tak tahu pasal perkara ini.

🎁 Bonus 4: Bahan Study Dalam Telegram

Di bawah ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik sebelum ini.

 • Soalan 1: Saya biasanya bekerja sehingga tugas selesai bukannya berhenti setelah tamat masa. 👉 Jawapan
 • Soalan 2: Seseorang yang membayar balik wang yang dia curi daripada syarikat harus dipecat. 👉 Jawapan
 • Soalan 3: Keputusan saya lazimnya berasaskan fakta, logik, pengalaman dan/atau gerak hati. 👉 Jawapan
 • Soalan 4: Pernahkan anda mempunyai fikiran yang anda tidak mahu orang lain tahu? 👉 Jawapan

Ramai calon tak tahu apa yang ingin dicungkil dalam soalan ini. Usah risau! Kerana saya berikan huraian jawapan lengkap kepada anda. Jadi, anda akan tahu apa trick disebalik soalan yang ditanya.

Ada banyak lagi soalan yang mengelirukan saya kongsikan dalam telegram. Sila claim password dari saya untuk akses kesemua huraian jawapan ini.

🎁 Bonus 5: Punca Calon Gagal Ujian Psikometrik

Ramai calon tak tahu realiti sebenar ujian psikometrik ini dijalankan. Bagi mereka, nak lulus ujian ini hanya perlu memilih jawapan positif semata-mata. Tapi hakikatnya, ramai calon yang gagal disebabkan memilih jawapan seperti ini. Anda tahu kenapa?

🎁 Bonus 6: Koleksi Soalan Psikometrik Berkaitan Minat.

Selain daripada menanyakan soalan berkaitan dengan personaliti, ujian psikometrik juga akan menanyakan soalan berkaitan dengan minat seseorang.

Soalan berkaitan dengan minat digunakan sebagai alat untuk mengukur sejauh mana kesesuaian seseorang individu itu terhadap sesuatu jawatan.

Dalam ebook ini, saya senaraikan 50 soalan berkaitan minat yang pernah ditanyakan dalam ujian psikometrik sebelum ini.

🎁 Bonus 7: Private Group Perbincangan Psikometrik.

Cikgu pasti anda ada banyak perkara nak tanya kan? Jom tanya dalam private group ini. Ahli group akan menjawab setiap pertanyaan daripada anda.

Terutama soalan berkaitan dengan jawapan konsisten dan soalan-soalan perangkap. Klik butang di bawah untuk join group.

Tidak Akan Lengkap!

Tanpa bonus-bonus ini, rujukan ini tidak lengkap kerana terdapat beberapa perkara tidak diterangkan secara terperinci terutama berkaitan topik cara memilih jawapan konsisten. Hanya disentuh sedikit sahaja.

Dalam ebook bonus, saya sediakan case study berkaitan dengan bagaimana nak memilih jawapan yang konsisten. Ada jawapan yang bersifat positif boleh menggagalkan seseorang dan ada jawapan bersifat negatif boleh meluluskan seseorang calon.

Rugi sebenarnya kalau anda tak tahu pasal case study ini. Kalau tak, anda bakal mengulangi kesilapan yang sama untuk ujian-ujian akan datang.

Feedback Dari Calon Yang Berjaya Cikgu Khairul Bantu.

Sila klik butang di bawah untuk dapatkan ebook psikometrik ini sekarang.

Akhir kata, saya harap dengan buku ujian psikometrik ini dapat membantu anda lulus pada ujian nanti. Saya mendoakan anda, aamiinn..

5 thoughts on “Buku Ujian Psikometrik 2024 Sebagai Jaminan Lulus Ujian SPA”

    1. Buku ni bukan buku fizikal dan tiada pengeposan akan dilakukan. Ebook ini versi ebook digital. Dalam format pdf. Akan dapat download on the spot selepas selesai payment. Kalau belum dapat download, boleh emel ke support@rujukankerjaya.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *