100 Contoh Soalan Temuduga Guru Dan Skrip Jawapan

cara perkenalkan diri semasa temuduga
oleh Cikgu Khairul

Contoh Soalan Temuduga Guru – Adakah anda mencari contoh soalan temuduga guru? Jika ya, ini merupakan artikel yang tepat untuk anda.

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda cara menjawab soalan temuduga guru mengikut format terkini temuduga IPG pada tahun ini.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Cikgu Khairul, berpengalaman dalam membantu calon temuduga mendapatkan pekerjaan idaman mereka semenjak 2009 lagi.

Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya mendapat panggilan temuduga ini.

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga guru ni?

Secara asasnya, antara soalan yang popular ditanyakan ialah soalan berkaitan dengan diri sendiri, berkaitan dengan kementerian, soalan berkaitan jawatan dan soalan kemahiran berfikir.

Soalan Temuduga Guru Memperkenalkan Diri

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, tapi lebih kepada hendak melihat cara anda bercakap dan tahap keyakinan anda.

Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain. Tambahan lagi, kebolehan berkomunikasi dengan efektif ini penting di mana skop tugasan memerlukan anda berinteraksi dengan masyarakat yang mempunyai berbilang kaum dan umur.

“Sila perkenalkan diri anda”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Salam sejahtera dan terima kasih atas peluang ini. Nama saya Khairul bin Ismail. Saya berasal dari Terengganu, dan sekarang ini tinggal di Melaka.

Saya memiliki ijazah dalam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains dari UPSI. Sepanjang pengajian saya, saya telah menekuni bidang kesukaan saya dan telah mengembangkan pemahaman yang mendalam dalam subjek sains.

Selain itu, saya telah mendapatkan pengalaman mengajar semasa menjalani latihan praktikum di Sekolah Rendah Ayer Keroh. Selama tempoh tersebut, saya berjaya merancang dan mengendalikan sesi pengajaran, serta mendapatkan pengalaman bertugas dengan pelbagai pelajar dengan latar belakang berbeza.

Saya seorang individu yang sangat berdedikasi dan mempunyai minat yang mendalam terhadap pendidikan. Saya sangat percaya dalam membantu setiap pelajar mencapai potensi penuh mereka dan menyediakan mereka untuk masa depan yang cerah. Saya sangat berminat untuk meneruskan kerja dalam bidang pendidikan dan berharap dapat memberi sumbangan yang positif kepada masyarakat.

Di luar profesion, saya adalah seorang yang sukakan aktiviti lapangan dan mempunyai minat dalam hiking dan trekking. Ini membantu saya mengekalkan keseimbangan antara kerja dan kehidupan.

Saya sangat bersemangat untuk menjadi sebahagian daripada komuniti sekolah dan berharap dapat menggunakan pengalaman saya untuk membantu pelajar nanti.

Ada juga calon bertanya kepada saya, “Cikgu! Macam saya, tak ada pengalaman kerja, macam mana saya nak jawab soalan memperkenalkan diri ini?”, tanya calon temuduga tu kepada saya.

Walaupun anda tak ada pengalaman kerja sekalipun, anda masih lagi boleh menggunakan pengalaman kerja part-time anda untuk menjawab soalan ini.

Contohnya, anda bekerja part-time sebagai grabfood. Anda boleh ceritakan bagaimana pengalaman menghantar makanan ini boleh membantu anda untuk menjalankan tugasan nanti. Di bawah ini contoh skrip jawapan yang boleh anda gunakan.

Saya tidak ada pengalaman kerja tetap sepanjang menunggu panggilan temuduga ini. Atas alasan tidak mahu mensia-siakan masa yang ada, saya telah bekerja secara part-time sebagai penghantar makanan grabfood.

Sepanjang saya menjalankan kerja-kerja menghantar makanan ini, pelbagai jenis perangai pelanggan yang saya jumpai dalam masyarakat. Saya percaya dengan pengalaman saya berinteraksi dengan pelanggan-pelanggan ini, dapat membantu saya dalam berinteraksi dengan pelajar-pelajar dan komuniti sekolah nanti.

Soalan Temuduga Guru Tentang Kementerian

Jika dibincangkan tentang soalan berkaitan kementerian, banyak aspek yang boleh panel temuduga bertanyakan kepada anda. Soalan yang kerap mereka tanya selalunya berkaitan dengan orang-orang dalam kementerian.

“Siapakan menteri pendidikan Malaysia masa sekarang?”, tanya panel temuduga.

Kalau anda nak tahu, soalan seperti ini boleh dikategorikan sebagai soalan isu semasa. Ada dua tujuan soalan ini ditanyakan kepada calon.

Tujuan pertama ialah nak mengukur sejauh mana pengetahuan anda tentang perkembangan semasa negara. Adakah anda ini seorang yang suka mengikuti perkembangan semasa ataupun tidak.

Tujuan kedua pula ialah nak menguji sejauh mana persediaan anda untuk menghadiri temuduga ini. Adakah anda ada membuat kajian tentang kementerian pendidikan sebelum menghadiri temuduga ataupun tidak.

Di bawah ni merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk membalas pertanyaan itu.

Pada masa ini, YB Fadhlina binti Sidek adalah Menteri Pendidikan Malaysia dan YB Lim Hui Ying adalah Timbalan Menteri Pendidikan. Saya percaya mereka memainkan peranan penting dalam membentuk dasar dan arahan pendidikan negara.

Sebagai guru, saya akan berusaha memahami dan melaksanakan dasar pendidikan yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan untuk memastikan pelajar saya menerima pendidikan berkualiti.

Jika anda tak mampu berikan jawapan yang tepat, panel temuduga akan memberikan impression yang buruk terhadap diri anda. Panel temuduga akan nampak anda ini seorang yang tidak suka membuat persediaan dalam melakukan sesuatu pekerjaan.

Selain soalan di atas, soalan lain yang mungkin ditanya oleh panel temuduga semasa sesi temuduga guru ialah:

 • Sila jelaskan mengenai dasar pendidikan terkini yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan?
 • Apakah tanggungjawab Kementerian Pendidikan terhadap sistem pendidikan negara?
 • Bolehkah anda senaraikan satu peranan dan tanggungjawab Jabatan Pendidikan Negeri dalam sistem pendidikan Malaysia?
 • Boleh anda ceritakan usaha yang kerajaan lakukan dalam memastikan Dasar Pendidikan Kebangsaan ini dapat dilaksanakan dengan jaya.
 • Saya baca dekat resume ni anda dah lama menetap di Melaka. Boleh saya tahu siapakan pengarah pendidikan negeri Melaka sekarang ini?

Soalan Temuduga Guru Tentang Jawatan

Selain daripada bertanya tentang kementerian, panel temuduga juga suka bertanya tentang minat calon terhadap jawatan seorang guru.

“Apakah yang membuatkan anda berminat nak jadi seorang guru?”, tanya panel temuduga.

“Pertama sekali, faktor yang mendorong saya untuk menjadi seorang guru ialah kecintaan saya kepada ilmu pengetahuan. Saya percaya bahawa ilmu pengetahuan adalah kunci untuk membuka peluang dan potensi tanpa had, dan melalui peranan saya sebagai seorang guru, saya boleh berkongsi minat saya dengan generasi muda.

Kedua, inspirasi dan pengaruh guru saya sepanjang pembelajaran saya. Melihat dedikasi, kesabaran dan komitmen mereka dalam mendidik dan memupuk masa depan generasi muda telah mendorong saya untuk mengikuti jejak mereka.

Ketiga, saya percaya pendidikan memainkan peranan penting dalam membina masyarakat yang lebih baik. Melalui pendidikan, kita dapat memupuk nilai-nilai seperti toleransi, persefahaman, dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Sebagai seorang guru, saya boleh menyumbang kepada proses ini.

Akhir sekali, menjadi seorang guru memberi saya peluang untuk terus belajar. Dunia ini penuh dengan pengetahuan yang belum diterokai. Saya percaya menjadi seorang guru adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan saya terus belajar dan berkembang.

Saya sangat teruja untuk memulakan perjalanan saya dalam bidang pendidikan ini dan berharap dapat memberi impak positif kepada murid-murid saya nanti.”

Selain soalan-soalan di atas, soalan lain yang mungkin ditanya oleh panel temuduga semasa sesi temuduga guru ialah:

 • Apa kelebihan yang anda ada untuk layak diserap sebagai seorang guru?
 • Berikan sebab kenapa anda buat permohonan untuk jadi guru?
 • Sebagai guru, apa tanggungjawab anda terhadap masyarakat sekeliling.

Soalan Temuduga Berkaitan Subjek Kesukaan

Daripada pengalaman seorang calon temuduga sebelum ini, calon ini mengatakan panel temuduga bertanya kepadanya tentang subjek apa paling dia minat.

“Subjek apa paling awak minat? Boleh tahu kenapa?”, tanya panel temuduga.

“Terima kasih atas soalan tersebut. Subjek yang paling saya minat adalah biologi. Saya sentiasa terpesona dengan keajaiban alam semula jadi dan bagaimana ia berfungsi, dan biologi adalah cara terbaik untuk memahaminya.

Biologi membantu kita untuk memahami bagaimana makhluk hidup berinteraksi satu sama lain dan dengan alam sekitar mereka. Ia membuka pintu kepada dunia yang begitu kompleks dan memukau – dari sel individu ke ekosistem yang besar, dari proses genetik kepada evolusi spesies.

Paling penting, biologi juga mengajarkan kita tentang diri kita sendiri. Memahami anatomi dan fisiologi kita sendiri, proses biologi yang berlaku dalam tubuh kita, dan bagaimana faktor eksternal seperti diet dan gaya hidup mempengaruhi kesihatan kita adalah pengetahuan yang sangat berharga.”

Sebenarnya soalan ini bakal menjerat diri anda sekiranya anda cuba buat-buat minat dengan sesuatu subjek. Ini disebabkan panel temuduga akan bertanya soalan yang lebih mendalam tentang subjek kesukaan anda itu.

“Tadi awak cakap awak minat bio kan? So can you teach me about cells in the easiest way to understand?”, pinta panel temuduga.

“Let’s think of a cell as a house. Basically, every house has several basic components. The doors and windows of that house are like the cell membrane, which serves to control what can enter and leave the cell, like food, water, and waste.

Inside this house, we have a nucleus, which is like the central computer room. This room is where all the information is stored and instructions are issued to run the house – just like the DNA inside the nucleus gives instructions to the cell.

The cytoplasm is like the space within the house, where everything is located and happens. It’s the medium where cell structures and chemicals are located and interact.

The mitochondria in a cell are like the house’s power generator that produces energy for all house activities – just like the mitochondria produce energy for the cell.

Lastly, the ribosomes in a cell are like little factories within the house that produce the tools and equipment needed to run the house – just like the ribosomes produce proteins needed by the cell.

So, that’s the simplest way to understand a cell, as a microscopic house that operates on its own.”

Satu tips untuk anda, sekiranya panel temuduga bertanya dalam bahasa inggeris, itu bermaksud mereka mengharapkan anda menjawab soalan itu dengan bahasa inggeris juga.

Jadi soalan ini mempunyai tiga tujuan. Pertama, ingin menguji sedalam mana minat anda dengan subjek yang anda nyatakan tadi. Kedua pula ialah nak menguji kefasihan anda dalam berbahasa inggeris.

Dan yang ketiga pula adalah nak tengok sejauh mana anda boleh menerangkan sesuatu perkara secara mudah difahami. Yang ini paling special, sebab tak semua orang ada kebolehan seperti ini.

Ketika ini panel temuduga akan tahu potensi sebenar anda. Adakah sesuai menjadi seorang guru ataupun tidak. Jika anda ada kebolehan ini, saya yakin anda akan nampak unik di mata panel temuduga.

Soalan Temuduga Kemahiran Berfikir

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan isu berkaitan dengan kementerian dan jawatan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan kemahiran berfikir secara kritikal.

“Wajarkah seorang guru mempunyai kerja lain seperti MLM, berniaga part-time?”, tanya panel temuduga.

Sebenarnya ramai calon yang terjerat dengan soalan seperti ini. Kebanyakan calon akan memilih jawapan tidak wajar. Tapi, jika dilihat kepada keadaaan ekonomi semasa, memang wajar untuk seseorang guru itu mempunyai bisnes part-time. Dan ini tidak melanggar etika perguruan.

Jadi soalan ini nak menguji apa?

Untuk pengetahuan anda, soalan ini digunakan untuk menentukan sama ada anda ini bijak membahagikan masa ataupun tidak. Jika anda bersetuju seorang guru layak buat part-time, itu bermaksud anda mempunyai kecenderungan dalam pengurusan masa dengan baik.

Bagi calon yang tidak bersetuju dengan soalan ini, itu bermaksud calon ini hanya boleh fokus pada satu tugasan sahaja dalam satu-satu masa.

Jika soalan ini dinilai dalam konteks seorang guru pula, tugas seorang guru ni sebenarnya banyak. Antaranya ialah mendidik murid, merancang pembelajaran, menilai tugasan murid, menguruskan bilik darjah dan menyertai aktiviti kokurikulum.

Itu baru tanggungjawab di sekolah, bagaimana pula tanggungjawab dengan keluarga, dengan pasangan dan anak-anak? Atas sebab itu, menjadi satu keperluan bagi seseorang guru itu bijak dalam pengurusan masa seharian mereka.

Anda boleh menggunakan skrip jawapan ini untuk membalas pertanyaan dari panel temuduga.

“Sebagai seorang pendidik, saya memahami bahawa tanggungjawab utama saya adalah kepada pelajar dan komuniti sekolah. Ini memerlukan komitmen dan dedikasi penuh masa kepada tugas dan tanggungjawab pendidikan saya.

Tetapi saya juga faham bahawa dalam situasi ekonomi semasa, ada guru yang mungkin perlu mencari pendapatan tambahan. Walau bagaimanapun, jika guru memilih untuk terlibat dalam aktiviti seperti MLM atau berniaga part-time, saya percaya perlu ada beberapa garis panduan.

Pertama, kerja sampingan tersebut tidak boleh mengganggu tugas dan tanggungjawab mereka sebagai seorang guru. Guru harus memastikan bahawa mereka masih dapat memberikan pengajaran dan sokongan yang diperlukan kepada pelajar mereka.

Kedua, kerja sampingan tersebut tidak boleh mencipta konflik kepentingan. Sebagai contoh, seorang guru tidak seharusnya menggunakan posisinya untuk mempromosikan perniagaan mereka kepada pelajar atau ibu bapa pelajar.

Ketiga, guru harus memastikan bahawa mereka masih mematuhi semua peraturan dan etika profesional, termasuk menjaga privasi dan kepentingan pelajar.

Jadi, saya kuat mengatakan adalah wajar untuk seseorang guru itu mempunyai kerja part-time.

Walaupun tiada larangan seseorang guru untuk mempunyai kerja part-time, seseorang guru harus berhati-hati dan pastikan kerja part-time tersebut tidak mengganggu komitmen dan tanggungjawab mereka sebagai seorang pendidik.”

Selain soalan-soalan di atas, soalan lain yang mungkin ditanya oleh panel temuduga semasa sesi temuduga guru ialah:

 • Pada pendapat anda, adakah pelaksanaan PdPR ini berkesan dalam menyampaikan ilmu kepada pelajar di rumah?
 • Selain memberikan bahan untuk dipelajari, bagaimana guru dapat memupuk pelajar untuk melakukan pembelajaran kendiri di rumah?
 • Apakah yang anda akan lakukan jika terdapat seorang pelajar autisme di dalam kelas aliran biasa yang anda mengajar?
 • Berikan pandangan anda tentang guru disaman oleh ibu bapa murid? Bagaimana untuk mengelaknya?
 • Apa pendapat anda tentang kes ibu bapa yang mengugut guru yang merotan anak mereka?
 • Murid banyak masalah perlu dibuang sekolah? Setuju? Kenapa?
 • Pendapat anda berkaitan merotan murid yang nakal di sekolah? Wajar atau tak? Berikan sebab yang konkrit.
 • Bila dah jadi guru, parti politik mana yang akan anda sokong? Apa pendapat anda dengan pemerintah sekarang?
 • Biasanya buli akan dikaitkan dengan gejala negatif. Boleh anda bagi kesan buli daripada sudut positif?
 • Orang kata guru ni banyak masa lapang, banyak cuti, tidak banyak kerja, adakah anda setuju? Berikan hujah anda.
 • Bagaimana nak mengatasi masalah sampah di sekolah? Tapi saya tak nak jawapan klise macam rotong-royong & ceramah kesedaran. Apa cadangan anda?
 • Sebutkan beberapa contoh bagaimana anda boleh mempromosikan pemikiran kritis dalam bilik darjah?

Adakah anda berminat nak dapatkan skrip jawapan kepada soalan-soalan ini? Jika berminat, sila isikan nama dan emel anda di bawah. Nanti saya akan hantar skrip jawapan secara berkala ke emel anda.

Kalau anda nak tahu, tujuan soalan kemahiran berfikir ini ditanya ialah untuk menilai tahap kematangan pemikiran seseorang. Murid-murid ini merupakan golongan bawah umur, dan mereka memerlukan seseorang yang bersifat matang untuk membimbing mereka.

Atas sebab itu, menjadi satu keperluan seseorang calon guru itu mempunyai pemikiran matang bagi memastikan proses pembelajaran dan pengajaran berjalan dengan lancar.

Tips Lulus Temuduga Guru

Tips pertama untuk lulus dalam temuduga guru ini ialah anda perlu biasakan diri menjawab soalan. Soalan temuduga SPP ini menfokuskan kepada personaliti seorang pendidik.

Jadi anda perlu pastikan setiap jawapan anda itu mencerminkan personaliti seorang pendidik kalau nak lulus temuduga ini.

Tips kedua pula adalah terletak pada karakter guru itu sendiri. Karakter guru ini adalah individu yang ada kebolehan menerangkan sesuatu dengan jelas. Jika panel temuduga tanya soalan, janganlah sampai membalas pertanyaan itu dengan satu atau dua baris ayat je.

Cuba masukkan elemen ‘menerangkan’ dalam setiap jawapan anda. Nak pastikan elemen itu wujud, kena ada penghuraian panjang. Dalam masa yang sama, jangan sampai jawapan tu jadi merapu. Pastikan setiap jawapan itu mempunyai isi yang jelas.

Koleksi 100 Soalan Temuduga Guru

Dalam ebook koleksi 100 soalan ini, saya telah pun kumpulkan soalan-soalan yang mungkin akan ditanya dalam temuduga nanti. Saya yakin anda akan terbiasa dengan soalan sebenar kalau anda tahu bagaimana rupa standard soalan temuduga ini.

soalan temuduga guru 2024

“Tapi… ada jawapan sekali ke cikgu?”

Jangan risau. Setiap soalan dalam ebook ini saya sediakan sekali dengan jawapan. Bukan sekadar jawapan tau, tapi jawapan tu saya dah susun elok-elok dalam bentuk skrip jawapan. 

Nanti anda akan tahu bagaimana susunan ayat yang tepat untuk menjawab soalan dari perspektif seorang guru.

Soalan-soalan yang saya kongsikan di atas merupakan sebahagian daripada kandungan ebook ini. Anda boleh baca skrip jawapan lengkap dalam ebook ini.

Klik butang di bawah ini untuk dapatkan ebook ini sekarang.

Penutup.

Saya harap dengan perkongsian tentang contoh soalan temuduga guru ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti.

Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Ps.. Anda rasa artikel ini bermanfaat? Jangan lupa untuk bookmark page ini bagi memudahkan anda cari semula nanti.

Jangan lupa share artikel ini. Mungkin boleh beri manfaat kepada calon-calon psikometrik yang lain.