Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29

oleh Cikgu Khairul

Anda mencari contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29? Kini anda berada di website yang tepat. Pertama sekali, salam perkenalan daripada saya, Khairul. Anda boleh panggil saya Cikgu Khairul pun dah okey.

Soalan Ini Pernah Keluar Exam!

Jom cikgu kongsikan contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 yang pernah masuk dalam exam lepas.

Pantai timur Semenanjung Malaysia sangat terkenal dengan kawasan pendaratan penyu untuk menetas. Sejak kebelakangan ini, banyak terdapat kes-kes kecurian di pusat penetasan telur penyu untuk tujuan perniagaan. Aktiviti haram menyebabkan jumlah telur yang berjaya menetas adalah berkurang dan banyak telur yang rosak akibat aktiviti ini.

Daripada pernyataan di atas, siapakah yang bertanggungjawab menguruskan situasi ini supaya hidupan liar yang hampir pupus ini dapat diselamatkan.

A. Kerajaan Setempat
B. Kerajaan Pusat
C. Kerajaan Negeri
D. Kerajaan Persekutuan

Penerangan: Penyu adalah di dalam senarai bidang kuasa
Kerajaan Negeri

Pilihan jawapan C adalah paling tepat.

Pss.. ini merupakan salah satu soalan yang cikgu kongsikan dalam artikel ini. Sila baca artikel ini sampai habis untuk dapatkan puluhan contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29. 

Cikgu pasti dan yakin mesti anda dapat panggilan untuk mengambil exam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 pada 8 Disember nanti kan?

Aik! Macam tahu-tahu jer ni cikgu!

Eleh.. Kalau tak, ada exam takdanya andad nak google lepas tu jumpa blog cikgu ni. Mesti anda sekarang tengah mencari-cari contoh contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 kan?

Bukan apa, apa yang anda rasa sekarang ini cikgu dah pernah lalui dah dulu. Setiap kali ada panggilan exam, setiap kali itulah cikgu jadi kalut nak buat persediaan.

Al-maklumlah, semua topik yang bakal masuk exam nanti dah ingat-ingat lupa dah kan. Jadi atas sebab itulah cikgu ingin berkongsikan beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 yang bakal ditanya dalam exam online SPA nanti.

Apa yang cikgu harapkan, dengan perkongsian cikgu yang tak seberapa ini boleh memberikan gambaran sebenar anda. Gambaran bagaimana contoh soalan yang bakal ditanya dalam exam online nanti.

Contoh Sesukaran Soalan Exam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29

Bagi exam Penolong Pegawai Syariah LS29 nanti, anda hanya perlu fokus kepada dua seksyen sahaja. Seksyen pertama berkaitan dengan soalan pengetahuan am. Manakala seksyen yang kedua ialah berkaitan dengan soalan kefahaman bahasa inggeris.

Cikgu! Susah tak soalan yang akan masuk dalam exam tu?

Berdasarkan pengalaman cikgu menjawab exam SPA sebelum ini, cikgu boleh rumuskan soalan-soalan yang ditanya dalam exam nanti hanyalah tahap SPM. Lagi-lagi soalan yang berkaitan dengan bahasa inggeris.

Laa… tahap SPM je ke? Kacang lah cikgu! Boleh lepak dulu lah camtu..

Ya memang kacang pun.

Tapi anda kena ingat, seksyen pengetahuan am dimasukkan ke dalam exam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 nanti. Jadi anda kena bersedia. Nak tahu kenapa cikgu cakap macam tu? Cikgu terangkan dekat bahagian bawah nanti.

Tapi usah risau, sebab cikgu sudah senaraikan beberapa contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 kepada anda. Cikgu harap dengan usaha cikgu yang tak seberapa ini dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam persediaan exam nanti.

Table of Contents

Contoh Soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Syariah LS29

Cikgu! Dalam seksyen pengetahuan am biasanya dia tanya pasal apa?

Antara topik yang selalu ditanya dalam seksyen pengetahuan am ialah

1. Soalan berkaitan dengan isu-isu semasa.
2. Soalan berkaitan dengan hal ehwal politik.
3. Soalan berkaitan dengan dasar-dasar awam.
4. Soalan berkaitan dengan dasar pengurusan sumber kewangan.
5. Soalan berkaitan dengan dasar pengurusan teknologi maklumat.
6. Soalan berkaitan dengan dasar keselamatan.

Kalau anda nak tahu, skop soalan pengetahuan am ini adalah paling besar di antara seksyen-seksyen yang lain. Banyak soalan yang boleh ditanya.

Boleh dikatakan, jika anda tak tahu, anda bakal kehilangan markah.

Takpa cikgu! Sekarang kan zaman teknologi. Apa susah, google kan ada.

Ya, memanglah anda boleh google je. Google lagi cepat nak dapatkan jawapan kan? Tapi itulah, soalan dalam Pengetahuan Am Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 bukan dicipta untuk di google.

Percayalah cakap cikgu. Kalau anda google setiap soalan, anda tak akan cukup masa. Tak percaya boleh cuba dulu, jangan cakap cikgu tak bagitahu awal-awal okey.

Cikgu masih ingat lagi masa zaman dekat universiti dulu, bila lecturer cakap nak buat test secara buka buku. Semua student rasa takut, termasuklah cikgu sekali rasa takut. Bukan apa, bila test boleh buka buku ini, soalan dia jadi susah.

Samalah dengan exam online ini. Anda boleh buka buku dan boleh google semasa menjawab. Tapi itulah, soalan yang ditanya bukanlah soalan mudah-mudah.

Pernah sekali dulu, ada satu soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 berkaitan dengan piala dunia. Cikgu tak berapa nak ingat soalan dia macam mana, tapi soalannya lebih kurang menanyakan pasal minit keberapakan Ronaldo skor gol untuk pasukan dia ketika melawan pasukan Jerman dalam Piala Dunia 2002 dekat Yokohama.

Agak-agak anda lah kan, sempat ke nak google soalan macam ni? Walaupun anda ni jenis ikut perkembangan semasa dunia bola sepak pun belum tentu boleh jawab soalan macam ini.

Anda tahu anda boleh jawab, anda tak tahu anda hilang satu markah. Inilah hakikat pahit yang perlu anda hadap semasa menjawab soalan exam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 ini, terutama sekali soalan seksyen pengetahuan am.

Contoh Soalan Isu-isu Semasa

Cikgu! Isu semasa ini isu semasa pasal apa cikgu?

Masa negara kita dilanda Corona Virus pada awal tahun 2020 dulu, memang soalan pasal virus ini ada masuk dalam soalan exam online SPA.

Contoh lain pulak ialah semasa negara heboh pasal isu import daging kartel pada akhir tahun 2020, itupun ada soalan berkaitan isu daging kartel yang masuk dalam exam online SPA.

Cara nak mudah skor soalan isu semasa ini, anda kenalah peka dengan isu-isu atau berita hangat yang melanda negara. Cikgu syorkan anda ambil tahu pasal isu semasa yang pernah berlaku tiga bulan sebelum ini.

Di bawah ini merupakan contoh soalan isu semasa Penolong Pegawai Syariah Gred LS29.

1. Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) ialah inisiatif kerajaan bagi meringankan kos sara hidup rakyat yang berpendapatan rendah. Manakah di antara berikut merupakan golongan yang layak menerima BKM?

I. Ibu tunggal mempunyai anak yang berpendapatan kurang dari RM5,000
II. Pasangan warga emas yang berpendapatan kurang dari RM5,000
III. Bujang yang berpendapatan RM3,000 kebawah
IV. Pasangan berkahwin tanpa anak yang berpendapatan kurang dari RM5,000

A. I dan II
B. II dan III
C. I, II dan III
D. I, II, III dan IV

Jawapan: I dan II

2. Pada Temasya Olimpik Tokyo 2020, Dato Azizul Hasni Awang telah berjaya membawa pulang pingat perak buat negara kita. Selain Malaysia, terdapat beberapa negara lain bersaing secara sengit pada pusingan akhir, iaitu

I. Great Britain
II. Jerman
II. Australia
IV. Belanda

A. I dan II
B. II dan III
C. I, II dan III
D. I, II, III dan IV

Jawapan: I, II, III dan IV

contoh soalan penolong pegawai syariah gred LS29

3. Jadual di atas menunjukkan kadar pertukaran Ringgit Malaysia (RM) berbanding Dolar Amerika (USD). Apakah kesan ke atas Malaysia pada tahun 2021 berbanding tahun 2020?

A. Imbangan dagangan Malaysia cenderung positif
B. Harga eksport Malaysia ke Amerika lebih mahal
C. Jumlah import dari Amerika akan meningkat
D. Penawaran Ringgit Malaysia akan meningkat

Jawapan: Imbangan dagangan Malaysia cenderung positif

Contoh Soalan Hal Ehwal Politik

Anda suka politik? Ada orang tak suka ambil tahu pasal hal-hal politik. Tapi, untuk lulus dalam exam SPA anda wajid tahu tentang isu-isu politik dalam negara.

Di bawah ini merupakan contoh soalan hal ehwal politik Penolong Pegawai Syariah Gred LS29.

1. Perdana Menteri perlu merujuk kepada _______ sebelum beliau melantik Hakim Besar.

A. Ketua Hakim Negara
B. Hakim-Hakim Besar
C. Ketua Menteri Sabah
D. Ketua Menteri Sarawak

Jawapan: Hakim-Hakim Besar

2. Badan kehakiman yang mengesahkan undang-undang yang dibuat oleh Parlimen dan Dewan Undangan Negeri adalah

A. Mahkamah Persekutuan
B. Mahkamah Rayuan
C. Mahkamah Sesyen
D. Mahkamah Tinggi

Jawapan: Mahkamah Persekutuan

3. Apakah yang akan berlaku jika Yang di-Pertuan Agong (YDPA) membubarkan parlimen yang diikuti dengan satu pilihan raya umum untuk memilih ahli-ahli baru.

A. Ahli Dewan Negara diberhentikan
B. Ahli Dewan Negeri ditamatkan perkhidmatan
C. Ahli Dewan Negara dinaikkan pangkat
D. Ahli Dewan Negeri dinaikkan pangkat

Jawapan: Ahli Dewan Negeri ditamatkan perkhidmatan

Contoh Soalan Dasar-dasar Awam

Soalan-soalan berkaitan dasar-dasar awam pula lebih kepada fungsi kementerian dalam kerajaan. Kalau tak silap cikgu, terdapat 27 kementerian yang ada dalam kerajaan buat masa sekarang, seperti Kementerian Kesihatan, Kementerian Kewangan, Kementerian Pertahanan, dan banyak lagi.

Itu kenalah anda cari sendiri. Di bawah ini merupakan contoh soalan dasar-dasar awam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29.

1. Berikut adalah benar tentang Perlembagaan Persekutuan KECUALI

A. Mengandungi 183 perkara utama yang dinyatakan dalam 15 bahagian
B. Telah dirangka oleh Suruhanjaya Reid sebelum kemerdekaan
C. Tidak pernah dipinda sejak kemerdekaan negara pada tahun 1957
D. Merupakan undang-undang tertinggi di Malaysia.

Jawapan: Tidak pernah dipinda sejak kemerdekaan negara pada tahun 1957

2. Pernyataan di atas merujuk kepada sebuah akta yang digunakan untuk membuat kutipan cukai. Nyatakan jenis cukai yang dimaksudkan.

A. Cukai Tanah
B. Cukai Pintu
C. Cukai Kenaikan Harta Tanah
D. Cukai Keuntungan Harta Tanah

Jawapan: Cukai Keuntungan Harta Tanah

3. Berikut adalah tapak warisan dunia yang diiktiraf oleh UNESCO di Malaysia KECUALI

A. Langkawi
B. Taman Negara Mulu
C. Bandaraya Melaka
D. Taman Kinabalu

Jawapan: Langkawi

Contoh Soalan Dasar Pengurusan Sumber Kewangan

Cikgu! Soalan pengurusan sumber kewangan ini macam mana pulak?

Secara asasnya, anda kena tahun kementerian atau jabatan yang memberi dana atau khidmat nasihat dalam kewangan. Cara nak skor soalan macam ini, anda kena tahu fungsi-fungsi jabatan yang terlibat.

Di bawah ini merupakan contoh soalan pengurusan sumber kewangan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29.

1. Bank yang tidak tertakluk kepada Akta Bank dan Institusi Kewangan Malaysia adalah

A. Bank Simpanan Nasional (BSN)
B. Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
C. Malayan Banking
D. Public Bank Berhad

Jawapan: Bank Simpanan Nasional (BSN)

2. Belanjawan Negara Malaysia mempunyai dua komponen utama iaitu hasil dan perbelanjaan negara. Kesemua di bawah adalah merupakan kategori bagi perbelanjaan negara KECUALI

A. Perbelanjaan Jangka Pendek
B. Perbelanjaan Pembangunan
C. Perbelanjaan Tanggungan
D. Perbelanjaan Perbekalan

Jawapan: Perbelanjaan Jangka Pendek

Contoh Soalan Dasar Pengurusan Teknologi Maklumat

Di bawah ini merupakan contoh soalan pengurusan teknologi maklumat Penolong Pegawai Syariah Gred LS29.

contoh soalan penolong pegawai syariah gred LS29

1. Di antara berikut, yang manakah tepat menerangkan tentang Central Processing Unit (CPU)

I. Menginput data dan program ke dalam sistem komputer
II. Menyimpan arahan-arahan dan data-data yang digunakan untuk pemprosesan
III. Melaksanakan arahan-arahan pemprosesan data
IV. Terdapat 2 komponen utama iaitu Unit Kawalan dan Unit Arithmetik

A. I dan II
B. II dan III
C. I, II dan III
D. I, II, III dan IV

Jawapan: I, II, III dan IV

2. Komunikasi tanpa wayar bergerak dalam garis lurus dapat dilakukan dengan menggunakan

A. Gelombang mikro
B. Kabel sepaksi
C. Kabel gentian optic
D. Wayar pasang jauh

Jawapan: Gelombang Mikro

Contoh Soalan Dasar Keselamatan

Di bawah ini merupakan contoh soalan dasar keselamatan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29.

1. Prinsip-prinsip Dasar Luar Malaysia ialah

I. Kewujudan bersama secara harmoni
II. Kesamaan kedaulatan dan perasaan saling menghormati terhadap keutuhan wilayah
III. Menyelesaikan pertelingkahan secara aman serta manfaat bersama dalam hubungan
IV. Mencampuri urusan dalaman negara luar terutamanya dalam konteks hubungan serantau

A. I dan II
B. III dan IV
C. I, II dan III
D. II, III dan IV

Jawapan: I, II dan III

2. Pihak Berkuasa Tempatan terletak di bawah bidang kuasa

A. Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
B. Jabatan Kerajaan Tempatan
C. Kerajaan Negeri
D. Kerajaan Persekutuan

Jawapan: Kerajaan Negeri

Sekiranya anda nak dapatkan lagi contoh soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Syariah Gred LS29, boleh download koleksi soalan di bawah ini. Koleksi soalan ini disertakan dengan penerangan dan nota exam.

contoh soalan penolong pegawai syariah gred LS29

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Syariah Gred LS29

Cikgu! Apa topik yang ditanya dalam seksyen bahasa inggeris ini? Kami dah banyak lupa la cikgu..

Ada dua perkara jer yang ditanya dalam seksyen kefahaman bahasa inggeris ini. Pertama, calon akan diuji dalam kebolehan menguasai grammar dan kedua ialah kebolehan memahami text karangan.

Sebenarnya, ini bagi cikgu lah kan. Antara soalan seksyen daya menyelesaikan masalah dengan seksyen kefahaman bahasa inggeris, cikgu rasa seksyen kefahaman bahasa inggeris lah yang paling senang nak skor.

Sebab bahasa inggeris ini kita guna dalam aktiviti seharian kita. Macam seksyen daya menyelesaikan masalah tu pula, jarang sangat kita guna dalam kehidupan seharian. Lagipun subjek bahasa inggeris ini merupakan subjek favorite cikgu.. oppss!

Contoh Soalan Grammar Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Syariah Gred LS29

Untuk grammar, hanya lapan pecahan grammar ini sahaja yang ditanya dalam seksyen ini. Iaitu pronoun, noun, verb, adjective, adverb, determiner, preposistion dan conjunction.

1. Pronoun (kata ganti)
2. Noun (kata benda)
3. Verb (kata kerja)
4. Adjective (kata keterangan)
5. Adverb (kata keterangan)
6. Determiner
7. Preposistion (kata depan)
8. Conjunction (kata hubung)

Mak aii.. banyak jugak ye cikgu. Tak perasan pulak dulu kita belajar banyak macam ni dalam grammar.

Ala rilek la.. Mudah je pun. Jom kita bersama-sama cikgu untuk mengulangkaji balik grammar ini.

Let’s go…

Contoh Soalan Pronoun

Pronoun atau kata ganti digunakan untuk menggantikan kata benda untuk orang atau benda. Contohnya seperti I, me, mine, dan myself.

Contoh soalan pronoun Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 seperti berikut:

1. Most monkeys don’t like water, but ______ can swim well when they have to.

A. he
B. it
C. they
D. them

2. The teacher graded the students’ papers last night. She return ______ during class today.

A. its
B. her
C. them
D. their

3. The book in front of me belongs to my sister. It is ______.

A. theirs
B. ours
C. his
D. hers

Contoh Soalan Collective Noun

Collective noun atau penjodoh bilangan selalu digunakan untuk menamakan sekumpulan manusia, benda, dan haiwan. Contoh collective noun ialah seperti, a brood of chickens.

Berdasarkan exam online sebelum ini, kebanyakan soalan pasal collective noun selalunya keluar pasal haiwan. Jadi anda boleh fokus pasal collective noun untuk haiwan jer.

1. I had to run inside because a ______ of bees suddenly appeared in the garden.

A. swarm
B. school
C. pride
D. pack

Jawapan: swarm

2. Let’s keep our distance from that ______ of cows so, we don’t disturb them.

A. swarm
B. herd
C. pack
D. school

3. There was a ______ of ants moving a leaf outside my window.

A. swarm
B. herd
C. pack
D. school

Jawapan: swarm

Contoh Soalan Verb

Verb atau kata kerja selalu digunakan dalam menunjukkan tindakan yang dilakukan oleh subjek, peristiwa atau keadaan.

Verb ini banyak pecahannya. Kalau anda masih anda masih ingat, dekat sekolah dulu kita selalu dengar cikgu bahasa inggeris mengajar tentang present tense dan past tense kan. Ha’a, itulah merupakan cabang verb.

Contoh soalan verb Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 seperti berikut:

1. My sister ______ horror movie in her bedroom when suddenly she ______ a creepy voice coming from the closet.

A. is watching, hear
B. watched, heard
C. was watching, heard
D. watched, was hearing

Jawapan: was watching/heard

2. Many scientists reckon that common people ______ to travel to space in 100 years.

A. will can
B. are going to
C. will be able to
D. will be able

Jawapan: will be able

3. When I went to Paris, I could speak French fluently because I ______ a French course at university before.

A. took
B. taken
C. taked
D. had taken

Jawapan: had taken

Contoh Soalan Adjective

Adjective atau dikenali juga sebagai kata sifat merupakan kata yang menerangkan kata benda atau kata ganti. Contoh adjective ialah seperti, she ate the whole bread. Kata sifat di dalam ayat ini ialah whole.

Contoh soalan adjective Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

1. The story I just finish reading was ______ than the one I read last week.

A. interesting
B. more interesting
C. interested
D. more interested

Jawapan: more interesting

2. Watching my uncles play chess is ______ than studying history.

A. more bored
B. more boring
C. bored
D. boring

Jawapan: more boring

3. Five-year-old primate Elaine was one of two critically ______ Sumatran Orangutans released back into the wild.

A. endangered
B. endanger
C. endangering
D. to endanger

Jawapan: endangered

Contoh Soalan Adverb

Adverb atau dikenali juga sebagai kata keterangan. Ianya digunakan untuk menerangkan kata kerja dan kata sifat. Contoh adverb ialah seperti, the fighters fight bravely. Kata keterangan bagi menunjukan sifat fight di dalam ayat ini ialah bravely.

Contoh soalan adverb Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

1. All the pupils listened ______ when the headmaster was delivering a speech.

A. attentively
B. sadly
C. heavily
D. merrily

Jawapan: attentively

2. Miguel ______ watches a film. He goes to the cinema 5 days week.

A. always
B. usually
C. sometimes
D. never

Jawapan: usually

3. The girls stood ______ when they saw the headmistress.

A. upstairs
B. down
C. out
D. up

Contoh Soalan Determiner

Determiner merupakan kata yang ditempatkan di depan kata benda yang bertujuan untuk membatasi maksud kata benda. Contoh determiner yang ialah, the, a, an, some, many dan banyak lagi.

Contoh soalan determiner Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

1. Last year there was a lot of crime, but there is even ______ crime this year.

A. more
B. few
C. little
D. most

2. Khairul was reading a story book in ______ kitchen just now.

A. a
B. an
C. the
D. –

3. All she wanted was ______ moments on her own.

A. a few
B. much
C. little
D. more

Jawapan: a few

Contoh Soalan Preposition

Preposition atau kata depan selalu digunakan di depan kata benda atau kata ganti. Ianya bertujuan untuk menunjukkan arah atau waktu dengan kata benda. Contoh preposition yang selalu digunakan ialah seperti, at, in, by dan on.

Contoh soalan preposition Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

1. ______ the picture, I can see a family ______ a kitchen.

A. In, on
B. On, in
C. On, on
D. In, in

Jawapan: In, in

2. We are going away ______ a week. We’ll be back on September 9th.

A. since
B. from
C. for
D. during

3. My books were ______ this table, where did they go?

A. on
B. at
C. in
D. behind

Contoh Soalan Conjunction

Conjunction atau kata hubung digunakan dalam menghubungkan kata, ayat atau perenggan. Contoh conjunction yang biasa digunakan ialah seperti, for, and, or, so, dan banyak lagi.

Contoh soalan conjunction Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

1. Siti and Anis took a bus to Desa Cattle, ______ they?

A. did
B. didn’t
C. do
D. weren’t

Jawapan: didn’t

2. We will go swimming next Sunday ______ it’s raining.

A. until
B. unless
C. and
D. because

Jawapan: unless

3. We not only dressed up for the holiday ______ decorated the school.

A. or
B. nor
C. and
D. but also

Jawapan: but also

Contoh Soalan Memahami Text Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Syariah Gred LS29

Dalam seksyen memahami text bahasa inggeris, terdapat dua pecahan soalan yang ditanyakan kepada calon exam. Pecahan itu ialah kebolehan memahami text pendek dan kebolehan memahami text panjang.

Contoh Soalan Memahami Text Pendek

Contoh text pendek seperti di bawah ini. Daripada penyataan yang diberikan, soalan akan bertanya beberapa soalan untuk menguji kebolehan anda untuk memahami text.

Contoh soalan memahami text pendek bahasa inggeris Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

contoh soalan penolong pegawai syariah gred LS29

1. From the survey, we can conclude that

A. Entertainment is mostly available online.
B. Reading is a popular activity among teens.
C. Teenagers like to take part in outdoor activities.
D. Playing online games is the most popular pastime.

Jawapan: Entertainment is mostly available online.

2. From the quote above, we can conclude that

A. Unmotivated people always make excuses.
B. Doing something successfully requires a way.
C. Finding an excuse to do something will lead to success.
D. Motivated people always have one way to do something.

Jawapan: Unmotivated people always make excuses.

3. The phrase opportunity seldom knocks twice means Suraya

A. will not be able to survive.
B. will get other job offers.
C. may not get another chance like this.
D. probably will not be successful in her career.

Jawapan: may not get another chance like this.

Contoh Soalan Memahami Text Panjang

Selain daripada penyataan pendek seperti di atas, anda juga akan diuji dalam kebolehan memahami keseluruhan text panjang. Tak seperti text yang pendek tadi, text yang panjang ini memerlukan anda memahami keseluruhan karangan.

Kalau anda sedikit lemah dalam bahasa inggeris, ianya akan sedikit sebanyak mempengaruhi cara anda memahami text. Apabila anda tersilap faham text, ianya akan mempengaruhi jawapan yang bakal anda pilih nanti.

Contoh soalan memahami text panjang bahasa inggeris Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 adalah seperti berikut:

Read and answer.

THE LIFESAVING BELUGA WHALE

Twenty-six-year old Yun had a dream – to work with whales. So, she took part in a competition at Polarland in Harbin, north-east China, to land a job working with the theme park’s famous beluga whale, Mila.

As one of the seven finalists, Yun was required to dive as deep as possible into a freezing tank with Mila – all without breathing equipment. She made it close to the bottom, but at 4.5 metres she felt her legs cramp up due to the Arctic-temperature water. She could no longer move and she was stuck. She thought she was going to die.

That was when Mila, who had swum with many visitors over the years, came to her aid. Mila swam towards Yun and nudged her towards the surface. She was indeed the ‘hero’ of the day!

1. Why did the whale, Mila, come to Yun’s rescue?

A. She was aware of Yun’s situation.
B. She realised Yun had dived too deep.
C. She sensed a drop in the water temperature.
D. She had experience of such emergency.

Jawapan: She was aware of Yun’s situation.

Read and answer.

Baby Survives Colombia Landslide

Colombians are celebrating the rescue of an 11-month-old baby who survived a huge landslide that killed at least 78 people, including the child’s mother and 11 other relatives. Joseph Diaz was found buried face down in the mud on Monday, more than 2 km from where he had been sleeping when a flash flood swept away dozens of homes in Salgar. The baby suffered multiple abrasions and light bruises as well as a broken rib but otherwise recovering well.

2. From the extract, which statement is correct?

A. The baby suffered from multiple broken ribs.
B. Most of the baby’s relatives survived.
C. The baby was found lying face down.
D. The landslide occurred in Salgar.

Jawapan: The landslide occurred in Salgar.

Read and answer.

HARUMANIS – The Pride of Perlis
Harumanis is very popular that it is even pre-booked online, way before it ripens. Literally means `aromatic and sweet’, it can only he grown on the soils of certain parts of Perlis. It is known for its rich, sweet flavour and succulent flesh. Its season starts in early April and ends in early June. It is eagerly awaited not only by Malaysians, but also people from other countries like Japan and Thailand too. It is rich in antioxidant and vitamins. Moreover, it is also said to have fibres that help the digestive system.

3. The text says that harumanis is

A. The sweetest of all fruits.
B. The fruit for the wealthy.
C. The fruit is not popular.
D. Pleasantly fragrant and juicy.

Jawapan: Pleasantly fragrant and juicy.

Sekiranya anda nak dapatkan lagi contoh soalan Pemahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Syariah Gred LS29, boleh download koleksi soalan di bawah ini. Koleksi soalan ini disertakan dengan penerangan dan nota exam.

contoh soalan penolong pegawai syariah gred LS29

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Kalau contoh soalan yang cikgu kongsikan tu cikgu tak bagi jawapan sekali, agak-agak anda lah kan, berapa jawapan yang betul mungkin anda dapat?

Jawab Kuiz Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 Ini

Apa kata anda cuba jawab kuiz yang cikgu sediakan ni. Tapi make sure skor anda dapat A okey. Itu cukup membuktikan anda dah betul-betul bersedia ataupun tak.

Menggunakan skala di bawah ini sebagai tanda aras, jom uji persediaan anda dengan kuiz mudah ini. Sila pastikan anda jawab betul 10/10 soalan okey!

contoh soalan Pegawai Belia Dan Sukan Gred S41 2e.jpg

Sila klik butang di bawah ini untuk menjawab kuiz mudah Exam SL29.

Mahukan Extra Soalan & Nota Exam?

Jika anda nak dapatkan contoh soalan lain, siap dengan jalan kira step by step, anda boleh join group telegram rasmi Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 ini.

Semua info terkini, nota dan contoh soalan dan “Soalan Maut” pasal exam LS29 cikgu kongsikan dalam group telegram ini. Klik butang di bawah untuk join.

Tips Lulus Dari Cikgu

Cikgu! Macam mana cikgu boleh lulus exam SPA ini dulu? Share lah sikit tips cikgu.

Satu perkara ini je cikgu buat, iaitu buat latih tubi. Contoh fokus pada soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 yang masuk jer. Maksud cikgu ialah, dalam seksyen daya menyelesaikan masalah contohnya, bukan semua topik matematik yang masuk. Hanya sesetengah subtopik jer yang masuk dalam exam ini.

Jadi, fokus pada subtopik yang masuk tu sahaja. Kalau nak studi semua topik matematik tu dah macam nak ambil SPM balik. Kena buat persediaan dua tahun la jawab dia.. haha..

Cikgu! Rekemen la sikit latih tubi yang cikgu guna.

Untuk latih tubi, cikgu syorkan anda dapatkan bahan ulangkaji daripada Tim InfoKerjaya. Dalam tu lengkap dengan nota-nota dan contoh soalan yang khusus dengan jawatan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 sahaja.

Nak buat ulangkaji kenalah la smart. Bak kata orang putih, ‘work smarter not harder’. Jadi anda taklah buang masa pergi studi topik yang tak masuk. Masa anda pun jimat dan taklah pening kepala kan.

Cikgu! Mesti boleh lulus ke kalau beli panduan ni?

Tak boleh lulus pun kalau anda beli lepas tu buat pekasam. Kena baca dan buat latih tubi, Insya-Allah boleh lulus punya. Kalau anda fikir boleh lulus exam ni dengan persedian ala kadar, cikgu nasihatkan tak payah la ambil exam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 tu nanti. Buang masa anda jer nak free kan masa semata-mata nak ambil exam online.

Sebab kemungkinan gagal tu tinggi, tambah-tambah lagi calon yang ambil exam Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 tu nanti lebih daripada 10 ribu orang. Anda kena bersaing dengan 10 ribu calon yang lain. Agak-agak anda lah kan, boleh lulus ke kalau persedian ala kadar camtu?

Akhir kata, cikgu harap dengan perkongsian cikgu pasal contoh soalan Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 dapat membantu anda semua nanti. Cikgu doakan agar anda semua diberikan ketenangan hati semasa menjawab exam online dan mudah-mudahan lulus dengan jayanya. Aamiinn…

psss… kalau anda mahukan extra soalan dan jawapan, boleh komen dekat bawah ni. Nanti cikgu kongsikan link download.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *