Soalan Temuduga Latihan Pembantu Kesihatan Awam

cara perkenalkan diri semasa temuduga
oleh Cikgu Khairul

Soalan Temuduga Pembantu Kesihatan Awam – Adakah anda mencari contoh soalan temuduga pembantu kesihatan awam? Jika ya, ini merupakan artikel yang tepat untuk anda.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Cikgu Khairul, berpengalaman dalam membantu calon temuduga mendapatkan pekerjaan idaman mereka semenjak 2009 lagi.

Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya mendapat panggilan temuduga ini.

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga latihan separa perubatan bertaraf diploma ni?

Tiga Topik Soalan Temuduga pembantu kesihatan awam

Secara asasnya, antara soalan yang popular ditanyakan dalam temuduga latihan pembantu kesihatan awam ialah:

 • Soalan berkaitan dengan diri anda.
 • Soalan berkaitan dengan latihan pilihan.
 • Soalan pengetahuan kesihatan dan KKM.

Soalan Tentang Diri Anda

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. 

Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, tapi lebih kepada hendak melihat cara anda bercakap.

Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain.

“Sila perkenalkan diri awak”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nama saya Nur Maisara binti Ismail. Walaupun kecemerlangan akademik adalah salah satu kelebihan saya, saya juga aktif dalam pelbagai aktiviti kokurikulum di sekolah saya dulu.

Saya memiliki minat yang mendalam dalam aktiviti sosial dan kegiatan luar kelas kerana ia membentuk keperibadian dan keterampilan saya.

Dengan sikap berdisiplin dan amanah yang saya miliki, saya yakin saya dapat melaksanakan tanggung jawab dengan baik dalam latihan pembantu kesihatan awam.

Tip menjawab: Fokus jawapan yang menjurus ke arah latihan pembantu kesihatan awam dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam diri anda.

Selepas panel dengar jawapan perkenalkan diri, mereka suka bertanya tentang apa persediaan yang anda lakukan untuk menghadiri temuduga ini.

“Apa persediaan awak untuk hadiri temuduga ini?”, tanya panel temuduga.

Saya telah meluangkan masa untuk memahami tanggungjawab seorang pelatih perubatan dan bagaimana ia menyumbang kepada misi dan visi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Melalui laman web rasmi KKM dan bahan-bahan lain, saya mendalami struktur organisasi, inisiatif kesihatan terkini, serta cabaran yang dihadapi oleh sektor kesihatan di Malaysia.

Selain itu, saya juga telah berjumpa dengan seorang Penolong Pegawai Perubatan yang berpengalaman untuk meminta nasihat dan tips bagaimana untuk berjaya dalam temuduga ini.

Melalui perbualan ini, saya mendapat perspektif tentang apa yang diharapkan oleh panel temuduga dan bagaimana untuk menyediakan diri dengan lebih baik.

Kalau anda nak tahu, tujuan soalan ini adalah panel nak tahu sejauh mana kesungguhan calon untuk menyertai latihan pembantu kesihatan awam.

Tapi anda perlu berjaga-jaga ketika menjawab soalan seperti ini. Sebab panel akan bertanya lebih mendalam setiap jawapan yang anda berikan.

Seperti dikongsikan calon temuduga sebelum ini, dia beritahu panel bertanyakan tentang siapakah nama penuh penolong pegawai perubatan yang dia jumpa itu. Ya, nama penuh penolong pegawai perubatan tu.

“Yeke awak pergi jumpa penolong pegawai perubatan? Boleh saya tahu apa nama penuh dia?”, tanya panel temuduga seolah-olah mencurigai jawapan calon itu.

Jadi, pastikan setiap apa yang anda bicarakan dalam sesi temuduga itu perkara yang benar. Kalau tidak, anda pasti akan dikantoikan oleh panel nanti.

Soalan Berkaitan Latihan Pilihan

Berdasarkan kepada pengalaman calon sebelum ini, panel temuduga bertanya kepadanya tentang latihan apa yang menjadi pilihan dia.

“Dalam 2 latihan, latihan yang mana awak berminat?”, tanya panel temuduga.

Tapi pertanyaan ini tidak terhenti di situ sahaja. Sebab panel temuduga akan bertanya lagi kenapa anda berminat dengan latihan itu.

“Apa yang menyebabkan awak berminat nak menjadi pembantu kesihatan awam?”, tanya panel temuduga lagi.

Saya berminat dengan latihan pembantu kesihatan awam itu kerana saya ingin memberikan sumbangan yang bermakna dalam penjagaan kesihatan masyarakat. 

Saya percaya pembantu kesihatan awam memainkan peranan penting dalam membantu pesakit melalui proses penyembuhan dan pemulihan.

Selain itu, saya juga tertarik dengan kerja-kerja yang berorientasikan kepada manusia dan memberikan sokongan emosi kepada pesakit yang memerlukan. 

Saya mempunyai sifat yang empati dan mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi dengan baik, serta memberikan perhatian yang teliti dan detail dalam setiap tugasan yang dijalankan.

Apabila panel temuduga berpuas hati dengan jawapan anda ini, panel akan bertanya pula tentang skop kerja dalam program latihan pilihan anda itu.

Pastikan anda tahu skop tugas dalam latihan pilihan anda kerana itu akan menjadi bukti sejauh mana minat anda terhadap latihan pilihan anda itu.

“Sebagai pembantu kesihatan awam, apa tugas awak?”, tanya panel temuduga.

Sebagai Pembantu Kesihatan Awam, tanggungjawab utama saya adalah dalam melaksanakan kerja-kerja pengawalan dan pencegahan khususnya dalam program kebersihan alam sekeliling, keselamatan dan kebersihan makanan, serta kawalan penyakit berjangkit. 

Saya melakukan semua ini dengan menggunakan pendekatan kesihatan primer, atau yang dikenali sebagai ‘Control and Prevention & Primary Health Care Approach’.

Salah satu tugas utama saya adalah membantu dalam pelaksanaan aktiviti-aktiviti pengawalan dan pencegahan penyakit berjangkit. Ini adalah penting untuk memastikan komuniti kita terlindung daripada sebarang wabak atau penularan penyakit yang boleh membawa kesan buruk kepada kesihatan awam.

Selain itu, saya juga terlibat dalam program-program yang berkaitan dengan Bekalan Air dan Kebersihan Alam Sekeliling, dikenali sebagai BAKAS, dan juga program Kawalan Mutu Air Minum, atau KMAM. Kedua-dua program ini memastikan sumber air yang kita gunakan adalah selamat dan bersih untuk kegunaan harian.

Dalam aspek keselamatan dan kualiti makanan, tugas saya adalah untuk memastikan makanan yang dijual atau disediakan di tempat awam adalah bersih, selamat dan memenuhi standard yang ditetapkan oleh KKM.

Akhir sekali, saya juga terlibat dalam aspek-aspek kesihatan am, memastikan kebajikan dan kesihatan masyarakat umum dipelihara dan dipertingkatkan.

Kebanyakan calon akan gagal dalam temuduga latihan pembantu kesihatan awam ini disebabkan mereka tak tahu apakah skop latihan mereka akan lakukan nanti.

Minat memang penting, tapi minat sahaja tidak cukup untuk mengukur kesungguhan seseorang itu dengan latihan. Jika skop latihan pun tak tahu, cukup membuktikan tiada kesungguhan seseorang calon itu dengan latihan yang mereka minat.

Selain itu, antara soalan-soalan yang kerap ditanya semasa sesi temuduga ialah:

 • Tadi awak cakap berminat nak jadi pembantu kesihatan awam kan? Jadi awak tahu ke kat mana latihan pembantu kesihatan awam tu akan diadakan?
 • Apakah kaitan rukun negara dengan tugas dalam bidang separa perubatan?
 • Awak tahu tak pakaian petugas hospital kerajaan ini berbeza-beza? Boleh awak bezakan kategori petugas mengikut warna? Pakaian pembantu kesihatan awam warna apa?

Anda berminat nak dapat soalan dan skrip jawapan? Khas untuk temuduga separa perubatan. Sila isikan nama dan emel anda di bawah, nanti saya akan hantar emel secara berkala kepada anda.

Soalan Pengetahuan Kesihatan dan KKM

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan latihan pilihan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan pengetahuan kesihatan dan soalan tentang KKM.

Sebagai persediaan, saya syorkan anda untuk kaji dasar-dasar kesihatan yang dikeluarkan oleh KKM, misi dan visi KKM, serta isu-isu kesihatan semasa di Malaysia.

Antara soalan yang popular ditanya berkaitan dengan topik ini ialah, “Apakah visi Kementerian Kesihatan Malaysia?”, tanya panel temuduga.

Selain itu, panel temuduga pernah bertanyakan soalan tentang vaksin. “Apakah pandangan awak mengenai isu vaksinasi di Malaysia?”, tanya panel temuduga.

Anda boleh guna skrip jawapan di bawah untuk menjawab soalan seperti ini.

Pandangan saya terhadap isu vaksinasi di Malaysia adalah sangat positif. Vaksinasi adalah alat penting dalam mencegah penyakit berjangkit dan telah terbukti berkesan dalam mengurangkan beban penyakit dan kematian di seluruh dunia.

Di Malaysia, program vaksinasi kelolaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah berjaya mengawal dan menghapuskan beberapa penyakit yang sebelum ini mendatangkan ancaman kepada masyarakat kita.

Sebagai contoh, melalui program imunisasi kebangsaan, Malaysia telah berjaya mengawal penularan penyakit seperti polio dan campak. Pandemik COVID-19, kepentingan vaksinasi menjadi lebih jelas.

Vaksinasi membantu mempercepatkan usaha kita untuk mencapai imuniti kumpulan, yang penting untuk melindungi mereka yang terdedah dalam masyarakat kita dan juga membantu ekonomi negara pulih.

Selain itu, antara soalan lain yang selalunya panel temuduga tanya ialah:

 • Kenapa awak mahu berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia?
 • Apa fungsi KKM yang awak tahu? Boleh jelaskan tak?
 • Apa yang awak faham dengan logo rasmi KKM?
 • Awak tahu tak kempen kesihatan yang dianjur oleh KKM? Boleh saya tahu kempen apa yang awak tahu?
 • Awak tahu tak kerja bawah KKM ni kena berhadapan dengan tekanan? Awak sanggup ke? Kalau sanggup, bagaimana cara awak atasi tekanan tu?
 • Gaji petugas KKM ini tidak seberapa. Awak sanggup ke dengan gaji tak seberapa ini kena bersih najis dan darah pesakit?

Rekomendasi Dari Cikgu

Sekiranya anda inginkan lagi soalan temuduga berserta skrip jawapan lengkap, saya highly recommended kepada anda untuk membaca rujukan pantas ‘Temuduga Separa Perubatan’ ini.

Kesemua soalan yang saya kongsikan di atas ini ada di dalam ebook ini. Setiap soalan lengkap dengan skrip jawapan.

Sila klik butang di bawah untuk download ebook.

Penutup.

Saya harap dengan perkongsian tentang soalan temuduga latihan pembantu kesihatan awam ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti.

Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Ps.. Anda rasa artikel ini bermanfaat? Jangan lupa untuk bookmark page ini bagi memudahkan anda cari semula nanti.

Jangan lupa share artikel ini. Mungkin boleh beri manfaat kepada calon-calon temuduga yang lain.