Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya tidak perlu mencari pelbagai kemungkinan untuk menyelesaikan masalah.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Saya pasti mesti ramai akan memilih jawapan TIDAK PERNAH untuk soalan ini kan? Sebab soalan ini cuba menampakkan seolah-olah seseorang itu bersikap pemalas. Tapi, adakah itu tujuan soalan ini ditanyakan kepada calon psikometrik?

Bukan kah tak perlu cari banyak kemungkinan itu menunjukkan seseorang itu yakin dengan apa yang dia lakukan? Adakah soalan ini nak uji tahap keyakinan diri seseorang?

Jawapannya tidak. Sebab itu bukanlah tujuan utama soalan ini. Tujuan utama soalan ini hanyalah ingin kategorikan calon kepada dua golongan sahaja.

[bersambung di bawah…]

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi kuiz psikometrik ini secara percuma. Klik butang di bawah untuk jawab kuiz. 

[…sambungan]

Daripada jawapan dalam soalan 1, ianya digunakan untuk mengesahkan adakah jawapan soalan 1 itu selari dengan jawapan soalan 2 dan soalan 3. Ketika ini konsisten akan digunakan dalam mengetahui tahap kejujuran seseorang calon itu memberikan jawapan.

Soalan 2: Saya tidak berminat terhadap permasalahan yang memerlukan kajian.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 3: Saya kerap membaca novel fiksyen berbanding majalah hiburan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Kalau anda nak tahu, terdapat DUA SIKAP yang cuba dicungkil melalui ketiga-tiga soalan ini. Tips untuk menjawab soalan seperti ini ialah anda perlu pastikan pendirian anda dalam soalan 1, 2 dan soalan 3 sentiasa selari antara satu sama lain.

Saya ada kongsikan cara untuk memilih jawapan konsisten untuk ketiga-tiga soalan ini. Sila klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan lengkap.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392