Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya tidak berminat terhadap permasalahan yang memerlukan kajian.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Kalau minat dengan kajian itu akan menggambarkan perwatakan yang macam mana? Adakah suka kepada kajian ini membuktikan seseorang itu bersikap positif? Dan jika ianya sikap positif, bukankah kajian ini memerlukan masa yang lama untuk kita tahu apa hasilnya. Adakah soalan ini nak uji anda seorang yang pantas bertindak ataupun tidak?

Inilah yang menjadi dilema setiap calon ujian psikometrik. Nak pilih setuju pun rasa salah, nak pilih tak setuju pun rasa salah. Kalau anda nak tahu, soalan ini sebenarnya nak menguji cara seseorang itu menerima maklumat. Dalam dunia psikologi, manusia akan terbahagi kepada dua golongan dalam skop penilaian cara menerima maklumat.

Bersambung di bawah…

Extra Soalan Psikometrik (Updated 2023)

Adakah anda sudah bersedia untuk ujian kali ini? Dah tengok soalan versi update dalam ujian minggu lepas? Sila klik butang di bawah untuk download selagi masih percuma.

Apa yang paling penting dalam ujian ini adalah pendirian. Anda perlu tonjolkan pendirian anda ke arah satu perwatakan. Ianya penting dalam membuktikan dalam diri anda ini wujudnya satu pendirian yang tetap.

Cuba anda tengok pada soalan 2, 3, 4 dan soalan 5 di bawah ini. Soalan 1, 2, 3, 4 dan 5 ini di bawah ini sebenarnya berada dalam kategori yang sama. Dan semua soalan ini saling berkait antara satu sama lain. Bagi membuktikan jawapan soalan 1 itu mencerminkan diri anda yang sebenar, anda perlu pastikan jawapan soalan 2, 3, 4 dan 5 tidak bercanggah antara satu sama lain.

Soalan 2: Saya berusaha untuk menangani masalah yang berlaku dengan cara mencari penyelesaian yang inovatif.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 3: Apabila merancang sesuatu, saya akan sediakan beberapa alternatif.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 4: Apabila saya mendengar sesuatu berita, saya ingin mengetahui lebih lanjut, dari sumber berita tersebut.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 5: Saya gemar menyelesaikan aktiviti yang mencabar minda.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Jadi apa jawapan anda? Adakah jawapan tu selari ataupun bercanggah antara satu sama lain? Jom klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan lengkap dan cara nak memilih jawapan yang konsisten.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392