Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya boleh mengenali orang yang membuat keputusan mengikut gerak hatinya.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Hebatkan kalau ada kebolehan boleh mengenali orang lain melalui gerak hati. Tapi, betul ke keputusan tu dibuat mengikut gerak hati? Ataupun orang yang menilai tu yang buat-buat pandai?

Bagi saya, tindakan mengikut gerak hati ini satu tindakan yang tidak profesional. Ada kemungkinan gerak hati itu betul, dan ada masanya gerak hati itu salah. Setuju tak?

Apa pun alasannya, itu bukanlah objektif utama pernyataan ini. Ini soalan perangkap. Tujuan utama pernyataan ini adalah nak tahu anda ini dalam golongan yang mana sahaja. Dan nak tahu sejauh mana tahap konsisten jawapan anda.

Cuba tengok pada soalan 2 ini, sikap yang sama dalam soalan 1 cuba disahkan balik menggunakan soalan 2. Jadi, anda perlu pastikan jawapan soalan 2 ini mempunyai pendirian yang sama dengan jawapan soalan 1.

Soalan 2: Apabila membaca untuk bersantai, saya suka membaca karya yang mengetengahkan sesuatu dengan cara baharu berbanding karya yang terang dan jelas.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Kalau anda nak tahu, beginilah ujian psikometrik menggagalkan seseorang calon. Soalan yang mempunyai nilai yang sama ditanya berulang kali dalam soalan. Dalam contoh ini saya hanya bagi dua soalan. Dalam ujian yang sebenar, terdapat lebih sepuluh soalan mempunyai penilaian yang sama ditanya secara berulang-ulang kepada anda. Tujuan hanya satu, iaitu nak..

[bersambung di bawah…]

Kenapa Asyik Gagal Ujian?

Tahu tak kenapa ramai calon gagal ujian psikometrik? Gagal yang berulang-ulang. Tahu kenapa? Jom saya kongsikan kesilapan berulang yang kerap dilakukan calon. Sila klik butang di bawah untuk membaca. 

[…sambungan]

Tujuannya hanyalah satu. Nak mengesahkan adakah jawapan anda itu betul-betul mencerminkan diri anda ataupun sekadar dibuat-buat. Jika anda sekadar buat-buat, pendirian anda terhadap jawapan pasti akan bercanggah antara satu sama lain. 

Anda pula bukanlah satu-satunya calon dalam ujian ini. Kenapa pihak SPA nak fokus pada calon yang tidak jujur sedangkan ramai lagi calon yang bersikap jujur ketika menjawab ujian. Maka, anda akan digagalkan dan pihak SPA akan lebih mengutamakan calon yang mempunyai pendirian dalam jawapan.

Jadi, sikap apa yang sebenarnya cuba dicungkil melalui dua soalan ini? Jom baca huraian jawapan dekat bawah ini. Klik butang untuk akses huraian jawapan.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392