Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya ingin mengetahui apa yang akan berlaku kepada kepompong rama-rama.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tak pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Kalau anda fikir soalan ini hanyalah sekadar untuk tahu pasal kepompong rama-rama, itu kesilapan pertama anda. Hati-hati. Kerana soalan psikometrik bukanlah straight forward macam tu.

Kalau anda nak tahu, soalan ini ingin mencungkil perasaan ingin tahu dalam diri anda. Adakah anda ada perasaan itu ataupun tidak. Tapi, perasaan ingin tahu ni sikap positif ke? Apa kepentingan nak tahu apa yang terjadi dekat kepompong rama-rama? Sudah pasti kepompong akan bertukar menjadi rama-rama kan?

Jadi untuk apa nak tahu perkara yang dah terbukti? Adakah soalan ini nak cungkil adakah anda seorang yang suka buang masa dengan perkara sia-sia?

Kalau anda nak tahu, soalan seperti inilah yang banyak kali memerangkap ramai calon psikometrik. Terutama sekali bagi calon yang tak ada pendirian. Memang mudah soalan seperti ini nak mengganggu pendirian mereka.

…bersambung di bawah

Inginkan Lebih Banyak Soalan?

Saya kongsikan 200 soalan psikometrik & SPiER berserta huraian jawapan dalam ebook ini.

Sila klik butang di bawah untuk membaca.

…sambungan

Nak sahkan pendirian anda dalam soalan 1 tu mudah saja, hanya perlu gunakan soalan 2, 3, 4 dan soalan 5 ini. Keempat-empat soalan ini di bawah skop penilaian sama. Jika terdapat satu jawapan bercanggah, memang mudah nak tahu tahap kejujuran seseorang tu.

Soalan 2: Kawan-kawan kerap mengatakan saya seorang yang bijak dan pantas berfikir.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tak pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 3: Saya lebih gemar bersikap praktikal dan sentiasa menggunakan akal sebelum membuat apa-apa keputusan.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tak pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 4: Seandainya saya seorang guru, saya lebih gemar mengajar subjek berasaskan fakta berbanding subjek berasaskan teori.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tak pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 5: Apabila melakukan sesuatu perkara yang ramai orang lakukan, saya tertarik untuk melakukannya mengikut kebiasaan berbanding mengikut kemahuan sendiri.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tak pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Apa jawapan anda dalam memastikan kelima-lima soalan ini tidak bercanggah antara satu sama lain? Klik butang di bawah untuk baca huraian jawapan lengkap dan cara memilih jawapan konsisten.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392