Huraian Jawapan.

Soalan 1: Apabila jiran memasang radio dengan kuat, biasanya saya membiarkannya sahaja.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Kurang Setuju
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Saya terima banyak pertanyaan pasal soalan ni. Apakah tindakan sepatutnya dilakukan kalau ada jiran memasang radio dengan kuat? Kena tegur atau biarkan saja? 

“Sepatutnya tak perlu pun tegur orang macam tu cikgu. Sepatutnya benda macam ni dah jadi common sense. Orang yang tak ada common sense macam ni tegur pun tak guna. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri”, – calon psikometrik 1.

“Kalau saya memang saya akan sound je orang macam tu. Memang dah tak tegur elok-elok dah”, – calon psikometrik 2.

Inilah yang berlaku apabila anda bertanyakan tentang pendapat kepada orang lain. Jika anda tanya kepada 100 orang, akan ada 100 alasan yang diberikan. Samalah juga dengan ujian psikometrik, jawapan dalam ujian ini hanyalah pendapat individu sahaja.

(bersambung di bawah…) 

Extra Soalan Psikometrik (Updated 2023)

Adakah anda sudah bersedia untuk ujian kali ini? Dah tengok soalan versi update dalam ujian minggu lepas? Sila klik butang di bawah untuk download selagi masih percuma.

Apa yang paling penting dalam ujian ini adalah pendirian. Anda perlu tonjolkan pendirian anda ke arah satu perwatakan. Ianya penting dalam membuktikan dalam diri anda ini wujudnya satu pendirian yang tetap.

Cuba anda tengok pada soalan 2 dan soalan 3 di bawah ini. Soalan 1, 2 dan 3 ini di bawah ini sebenarnya berada dalam kategori yang sama. Bagi membuktikan dalam diri anda itu wujudnya pendirian, anda kena pastikan setiap jawapan anda pilih itu tidak bercanggah antara satu sama lain.

Soalan 2: Rata-rata anggota penguatkuasa akan mengabaikan atau menutup mata terhadap perlanggaran undang-undang jika ditawarkan habuan.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Kurang Setuju
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 3: Ketika seseorang berbicara dengan nada yang kasar atau mengejek dengan saya, saya lebih suka mengabaikan individu itu.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Kurang Setuju
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Objektif pihak SPA menjalankan ujian ini adalah untuk mencungkil data-data perwatakan anda. Pihak SPA tak kenal peribadi anda. Atas sebab itulah anda perlu tunjukkan diri anda ini seorang yang ada pendirian. Jangan tunjukkan diri anda ini seorang yang tak ada pendirian. Jangan jadi seperti lalang, angin tiup ke kiri rebah ke kiri, angin tiup ke kanan rebah ke kanan.

Agak-agak anda, jawapan apa paling konsisten dan paling positif? Jom klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan lengkap cara memilih jawapan yang konsisten.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392