Soalan Temuduga Latihan Penolong Pegawai Farmasi

cara perkenalkan diri semasa temuduga
oleh Cikgu Khairul

Soalan Temuduga Penolong Pegawai Farmasi – Adakah anda mencari contoh soalan temuduga penolong pegawai farmasi? Jika ya, ini merupakan artikel yang tepat untuk anda.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Cikgu Khairul, berpengalaman dalam membantu calon temuduga mendapatkan pekerjaan idaman mereka semenjak 2009 lagi.

Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya mendapat panggilan temuduga ini.

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga latihan penolong pegawai farmasi ni?

Tiga Topik Soalan Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Secara asasnya, antara soalan yang popular ditanyakan dalam temuduga latihan penolong pegawai farmasi ialah: 

 • Soalan berkaitan dengan diri anda.
 • Soalan berkaitan dengan latihan pilihan,
 • Soalan pengetahuan kesihatan dan KKM.

Soalan Tentang Diri Anda

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, tapi lebih kepada hendak melihat cara anda bercakap.

Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain.

“Sila perkenalkan diri awak”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nama saya Nur Maisara binti Ismail. Walaupun kecemerlangan akademik adalah salah satu kelebihan saya, saya juga aktif dalam pelbagai aktiviti kokurikulum di sekolah saya dulu.

Saya memiliki minat yang mendalam dalam aktiviti sosial dan kegiatan luar kelas kerana ia membentuk keperibadian dan keterampilan saya.

Dengan sikap berdisiplin dan amanah yang saya miliki, saya yakin saya dapat melaksanakan tanggung jawab dengan baik dalam latihan penolong pegawai farmasi.

Tip menjawab: Fokus jawapan yang menjurus ke arah latihan penolong pegawai farmasi dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam diri anda.

Selepas panel dengar jawapan perkenalkan diri, mereka suka bertanya tentang perkembangan semasa tentang diri anda.

“Apakah kerja sementara yang anda lakukan sebelum ini?”, tanya panel temuduga.

Selepas menamatkan peperiksaan SPM, saya berkesempatan bekerja sebagai juruwang di kedai milik pakcik saya.

Selama di sana, saya mengasah kemahiran berkomunikasi dengan pelbagai jenis pelanggan, memupuk kesabaran dalam menangani karenah mereka, serta mendapatkan pengalaman dalam membuat keputusan yang tepat dan pantas.

Saya yakin, pengalaman ini memberikan asas yang kuat bagi saya untuk berinteraksi dan berurusan dengan masyarakat dengan lebih efisien.

Dan saya percaya pengalaman ini amat berguna untuk menjadi pelatih penolong pegawai farmasi.

Tip menjawab: Kaitkan pengalaman kerja yang lepas sebagai satu kelebihan untuk anda gunakannya dalam latihan penolong pegawai farmasi.

Tunjukkan bahawa anda berasa selesa apabila ditanyakan sedemikian. Kematangan anda menjawab soalan akan mencerminkan bagaimana anda berurusan di kemudian hari.

Soalan Berkaitan Latihan Pilihan

Berdasarkan kepada pengalaman calon sebelum ini, panel temuduga bertanya kepadanya tentang latihan apa yang menjadi pilihan dia.

“Dalam 8 latihan, latihan yang mana awak berminat?”, tanya panel temuduga.

Tapi pertanyaan ini tidak terhenti di situ sahaja. Sebab panel temuduga akan bertanya lagi kenapa anda berminat dengan latihan itu.

“Apa yang menyebabkan awak berminat nak menjadi penolong pegawai farmasi?”, tanya panel temuduga lagi.

Saya berminat dengan latihan penolong pegawai farmasi itu kerana saya ingin memberikan sumbangan yang bermakna dalam penjagaan kesihatan masyarakat. 

Saya percaya penolong pegawai farmasi memainkan peranan penting dalam membantu pesakit melalui proses penyembuhan dan pemulihan.

Selain itu, saya juga tertarik dengan kerja-kerja yang berorientasikan kepada manusia dan memberikan sokongan emosi kepada pesakit yang memerlukan. 

Saya mempunyai sifat yang empati dan mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi dengan baik, serta memberikan perhatian yang teliti dan detail dalam setiap tugasan yang dijalankan.

Apabila panel temuduga berpuas hati dengan jawapan anda ini, panel akan bertanya pula tentang skop kerja dalam program latihan pilihan anda itu.

Pastikan anda tahu skop tugas dalam latihan pilihan anda kerana itu akan menjadi bukti sejauh mana minat anda terhadap latihan pilihan anda itu.

“Sebagai seorang penolong pegawai farmasi, apa tugas awak?”, tanya panel temuduga.

Sebagai penolong pegawai farmasi, salah satu tugas penting saya ialah memastikan kebersihan premis ubat, terutamanya di kaunter dan memastikan kebersihan gelas-gelas sukatan serta alatan lain sebelum premis dibuka. 

Saya juga memeriksa dan mengisi semula botol-botol bancuhan yang kosong, pil-pil, dan losen untuk penyediaan perkhidmatan di hari itu.

Selain itu, saya bertanggungjawab dalam pembahagian ubatan kepada pesakit dan memberikan penerangan yang tepat mengenai cara penggunaan ubat dalam bahasa yang difahami oleh pesakit. 

Saya juga menyediakan campuran, losen, dan ‘ointments’ untuk wad-wad sambil memastikan label diletakkan dengan jelas dan bersih. 

Dan, jika diperlukan, saya membantu pembantu farmasi kanan dalam pungutan hasil.

Kebanyakan calon akan gagal dalam temuduga latihan penolong pegawai farmasi ini disebabkan mereka tak tahu apakah skop latihan mereka akan lakukan nanti.

Minat memang penting, tapi minat sahaja tidak cukup untuk mengukur kesungguhan seseorang itu dengan latihan. Jika skop latihan pun tak tahu, cukup membuktikan tiada kesungguhan seseorang calon itu dengan latihan yang mereka minat.

Selain itu, antara soalan-soalan yang kerap ditanya semasa sesi temuduga ialah:

 • Tadi awak cakap berminat nak jadi penolong pegawai farmasi kan? Jadi awak tahu ke kat mana latihan penolong pegawai farmasi tu akan diadakan?
 • Apakah kaitan rukun negara dengan tugas dalam bidang separa perubatan?
 • Awak tahu tak pakaian petugas hospital kerajaan ini berbeza-beza? Boleh awak bezakan kategori petugas mengikut warna? Pakaian penolong pegawai farmasi warna apa?

Anda berminat nak dapat soalan dan skrip jawapan? Khas untuk temuduga separa perubatan. Sila isikan nama dan emel anda di bawah, nanti saya akan hantar emel secara berkala kepada anda.

Soalan Pengetahuan Kesihatan dan KKM

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan latihan pilihan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan pengetahuan kesihatan dan soalan tentang KKM.

Sebagai persediaan, saya syorkan anda untuk kaji dasar-dasar kesihatan yang dikeluarkan oleh KKM, misi dan visi KKM, serta isu-isu kesihatan semasa di Malaysia.

Antara soalan yang popular ditanya berkaitan dengan topik ini ialah, “Apakah visi Kementerian Kesihatan Malaysia?”, tanya panel temuduga.

Selain itu, panel temuduga pernah bertanyakan soalan tentang vaksin. “Apakah pandangan awak mengenai isu vaksinasi di Malaysia?”, tanya panel temuduga.

Anda boleh guna skrip jawapan di bawah untuk menjawab soalan seperti ini.

Pandangan saya terhadap isu vaksinasi di Malaysia adalah sangat positif. Vaksinasi adalah alat penting dalam mencegah penyakit berjangkit dan telah terbukti berkesan dalam mengurangkan beban penyakit dan kematian di seluruh dunia.

Di Malaysia, program vaksinasi kelolaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah berjaya mengawal dan menghapuskan beberapa penyakit yang sebelum ini mendatangkan ancaman kepada masyarakat kita.

Sebagai contoh, melalui program imunisasi kebangsaan, Malaysia telah berjaya mengawal penularan penyakit seperti polio dan campak. Pandemik COVID-19, kepentingan vaksinasi menjadi lebih jelas.

Vaksinasi membantu mempercepatkan usaha kita untuk mencapai imuniti kumpulan, yang penting untuk melindungi mereka yang terdedah dalam masyarakat kita dan juga membantu ekonomi negara pulih.

Selain itu, antara soalan lain yang selalunya panel temuduga tanya ialah:

 • Kenapa awak mahu berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia?
 • Apa fungsi KKM yang awak tahu? Boleh jelaskan tak?
 • Apa yang awak faham dengan logo rasmi KKM?
 • Awak tahu tak kempen kesihatan yang dianjur oleh KKM? Boleh saya tahu kempen apa yang awak tahu?
 • Awak tahu tak kerja bawah KKM ni kena berhadapan dengan tekanan? Awak sanggup ke? Kalau sanggup, bagaimana cara awak atasi tekanan tu?
 • Gaji petugas KKM ini tidak seberapa. Awak sanggup ke dengan gaji tak seberapa ini kena bersih najis dan darah pesakit?

Rekomendasi Dari Cikgu

Sekiranya anda inginkan lagi soalan temuduga berserta skrip jawapan lengkap, saya highly recommended kepada anda untuk membaca rujukan pantas ‘Temuduga Separa Perubatan’ ini.

Kesemua soalan yang saya kongsikan di atas ini ada di dalam ebook ini. Setiap soalan lengkap dengan skrip jawapan.

Sila klik butang di bawah untuk download ebook.

Penutup.

Saya harap dengan perkongsian tentang soalan temuduga latihan penolong pegawai farmasi ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti.

Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Ps.. Anda rasa artikel ini bermanfaat? Jangan lupa untuk bookmark page ini bagi memudahkan anda cari semula nanti.

Jangan lupa share artikel ini. Mungkin boleh beri manfaat kepada calon-calon psikometrik yang lain.