Huraian Jawapan.

Soalan 1: Sekiranya ketua sering datang lambat, tidak wajar untuk menegur kakitangan yang datang lambat juga.

A. Sangat Tidak Setuju
B. Tidak Setuju
C. Kurang Setuju
D. Setuju
E. Sangat Setuju

Dalam kategori ini, personaliti calon akan dipecahkan kepada lima pecahan utama. Tips untuk skor soalan seperti ini ialah konsisten. Tanpa adanya konsisten, personaliti itu akan bercampur-aduk dengan lima kategori yang lain.

Daripada sudut penilaian SPA, memang mudah nak tahu tahap kejujuran seseorang sekiranya lima kategori ini bercampur-aduk dengan kategori yang lain.

Antara soalan berada dalam lima kategori dengan soalan ini ialah:

“Saya berani menyuarakan pendapat meskipun pendapat itu diterima ataupun tidak”.

“Rata-rata anggota penguatkuasa akan mengabaikan atau menutup mata terhadap perlanggaran undang-undang jika ditawarkan habuan”.

Konsisten adalah kunci.

Konsisten adalah perkara paling susah calon nak buat masa ujian psikometrik. Walaupun mereka tahu soalan mana bersifat positif dan negatif, kebanyakan calon akan digagalkan di penilaian konsisten.

Macam mana nak pilih jawapan konsisten?

Cara paling mudah ialah anda kena tahu kategori soalan. Setiap soalan dalam ujian psikometrik ada kategorinya tersendiri. Bagi anda yang dah baca huraian jawapan sebelum ini, mesti dah boleh teka apakah kategori soalan ini.

Saya ada huraikan secara terperinci kategori apakah soalan 1 ini berada. Sila klik butang di bawah untuk baca huraian jawapan lengkap.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392
Nak baca huraian jawapan seperti ini lagi? Jom baca di SINI.