Huraian Jawapan.

Soalan 1: Sekali sekala saya menangguhkan kerja hari ini untuk hari esok.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Saya yakin mesti ramai yang akan pilih jawapan SANGAT TIDAK SETUJU kan. Alasannya, suka menangguhkan kerja itu sikap individu yang malas.

Tapi betul ke?

Dalam psikologi, manusia terbahagi kepada dua golongan dalam topik penilaian ini. Jadi, objektif soalan ini hanyalah nak tahu perwatakan anda sama ada anda ini perlahan melakukan tugasan ataupun anda mempunyai perwatakan suka melakukan tugasan secara pantas.

Jika dinilai daripada sudut negatif, individu… [..bersambung di bawah]

Kenapa Asyik Gagal Ujian?

Tahu tak kenapa ramai calon gagal ujian psikometrik? Gagal yang berulang-ulang. Tahu kenapa? Jom saya kongsikan kesilapan berulang yang kerap dilakukan calon. Sila klik butang di bawah untuk membaca. 

[…sambungan]

Jika dinilai daripada sudut negatif, individu yang melakukan tugasan secara pantas lebih mudah melakukan kesilapan. Manakala individu yang melakukan tugasan secara perlahan pula akan membuang banyak masa.

Jadi, golongan yang mana yang paling positif?

Soalan 2 dibawah ini pula digunakan sebagai alat untuk mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Apa pilihan jawapan anda untuk soalan ini?

Soalan 2: Saya tidak kisah jika tidak mempunyai panduan yang tepat untuk ke sesuatu majlis kerana saya akan bertanya kepada orang lain di mana majlis itu diadakan.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Jika pendirian anda terhadap kedua-dua soalan ini tidak selari, itu bermaksud adanya kecelaruan identiti dalam diri anda. Dalam ujian psikometrik, kecelaruan identiti ini selalunya berlaku apabila calon cuba untuk menipu. Hati-hati dengan setiap jawapan yang anda pilih.

Anda dapat kesan tak sikap apa yang cuba dicungkil melalui kedua-dua soalan ini? Jom baca huraian jawapan dengan klik butang di bawah. Saya huraikan bagaimana soalan ini saling berkaitan antara satu sama lain.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392