Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya tidak rasa teruja apabila melihat bendera Malaysia berkibar.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Anda rasa apa sebenarnya sikap yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh sendiri ini sikap positif atau sikap negatif?

“Sejujurnya saya tak teruja langsung. Sebab saya tengok bendera tu hari-hari. Bukannya tengok setahun sekali kan”, – calon psikometrik 1.

“Rasa macam soalan tu nak uji sikap patriotik tu kan. Jadi kenalah tunjukkan semangat patriotik tu”, – calon psikometrik 2.

Bila soalan ini ditanyakan kepada calon, bermacam-macam respon yang saya terima. Bermacam-macam alasan dan kesemua alasan tu ada logiknya juga.

[bersambung di bawah…]

Extra Soalan Psikometrik (Updated 2023)

Adakah anda sudah bersedia untuk ujian kali ini? Dah tengok soalan versi update dalam ujian minggu lepas? Sila klik butang di bawah untuk download selagi masih percuma.

[…sambungan]

Soalan 1 tadi tak terhenti dekat situ saja, soalan 2, 3, 4 dan soalan 5 digunakan untuk mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Adakah pendirian anda pada soalan 1 selari dengan pendirian pada soalan 2, 3, 4 dan soalan 5?

Soalan 2: Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 3: Saya tidak pasti sama ada saya melakukan perkara yang betul.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 4: Saya selalu membesar-besarkan perkara kecil.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 5: Saya sentiasa peka supaya dapat membuat keputusan yang bijaksana.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Sila pastikan pendirian anda pada soalan 1, 2, 3, 4 dan 5 tidak bercanggah antara satu sama lain. Sekiranya ada percanggahan jawapan, itu cukup membuktikan adanya kecelaruan identiti dalam diri anda.

Untuk kelima-lima soalan ini, tujuan soalan ini ditanya bukanlah nak mencungkil sikap positif seperti sikap tanggungjawab, sikap kejujuran, sikap kerjasama ataupun sikap-sikap positif lain. Tapi ada perkara yang lebih penting lagi yang pihak SPA ingin tahu tentang diri anda. Jika anda gagal jawab soalan ini dengan konsisten, kemungkinan tinggi anda akan gagal ujian ini.

Anda boleh baca huraian jawapan dengan klik butang di bawah. Saya kongsikan bagaimana lima soalan ini boleh berkait dan apa yang sebenarnya cuba dicungkil tu.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392