Huraian Jawapan.

Tiga soalan di bawah ini merupakan soalan-soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik sebelum ini. Soalan-soalan ini memang mudah nak dijawab sebab soalannya bersifat straight forward.

Tapi awas! Ini bukannya soalan nak uji kebolehan anda dalam menilai perkara apa yang baik atau perkara apa yang buruk. Tapi soalan-soalan ini nak cungkil perwatakan sebenar yang wujud dalam diri anda. Kalau anda nak tahu, ketiga-tiga soalan ini sebenarnya di bawah kategori yang sama. Iaitu kategori bagaimana seseorang itu bertindak terhadap maklumat yang mereka peroleh.

Soalan 1: Saya tiada masalah mematuhi jadual dan prosedur kerja.

A. Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B. Tidak Menggambarkan Diri Saya
C. Agak Menggambarkan Diri Saya
D. Menggambarkan Diri Saya
E. Sangat Menggambarkan Diri Saya

Soalan 2: Saya mematuhi dasar dan peraturan organisasi.

A. Sangat Tidak Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti
D. Setuju
E. Sangat Setuju

Soalan 3: Saya mudah menyesuaikan diri dengan perubahan dalam prosedur kerja.

A. Sangat Tidak Menggambarkan Diri Saya
B. Tidak Menggambarkan Diri Saya
C. Agak Menggambarkan Diri Saya
D. Menggambarkan Diri Saya
E. Sangat Menggambarkan Diri Saya

Ketiga-tiga soalan ini cuba untuk menguji sejauh mana pendirian seseorang. Bagi anda yang tiada pendirian, perwatakan sebenar anda akan mudah dicorakkan melalui soalan-soalan ini. Risiko untuk digagalkan adalah tinggi jika jawapan anda itu tiada unsur pendirian. Pihak SPA pun tidak berminat dengan calon yang tak ada pendirian.

Dalam dunia psikologi, kelakuan seseorang itu bertindak boleh terbahagi kepada dua kategori. Daripada kategori inilah pihak SPA akan dapat tentukan kesesuaian perwatakan seseorang itu dengan jawatan yang dia cuba mohon. Jika wujudnya persamaan perwatakan antara diri calon dengan jawatan, ketika ini seseorang calon itu akan diluluskan. Jika tak ada persamaan, calon ini akan digagalkan di atas alasan tidak melepasi tahap penilaian psikometrik.

Jadi apa jawapan anda bagi tiga soalan ini? Adakah jawapan anda itu selari antara satu sama lain? Ataupun saling bercanggah? Jom baca huraian jawapan dengan klik butang di bawah ini. Saya sertakan sekali bukti untuk memastikan jawapan anda pilih itu konsisten antara satu sama lain.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392