Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya seorang yang tidak suka berjenaka.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Daripada pemerhatian saya, ramai calon tersalah faham dengan soalan ini. Ramai fikir suka berjenaka ini sikap negatif. Betul ke macam tu?

Sebab itu ramai calon pilih jawapan SANGAT SETUJU. Tapi betul ke itu jawapan yang paling tepat?

Kalau anda nak tahu, setiap soalan yang ditanya dalam ujian psikometrik ini ada tujuan. Selalunya soalan-soalan ini ditanya disebabkan ingin mengetahui sejauh mana kesesuaian seseorang individu itu dengan jawatan. Setiap jawatan ada cabaran tersendiri dan cabaran ini berbeza-beza dengan jawatan lain.

Soalan ini sebenar boleh jadi negatif dan boleh jadi positif. Nak tahu tak kenapa? [bersambung di bawah…]

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi kuiz psikometrik ini secara percuma. Klik butang di bawah untuk jawab kuiz. 

[…sambungan]

Daripada jawapan dalam soalan 1, ianya digunakan untuk mengesahkan adakah jawapan soalan 1 itu selari dengan jawapan soalan 2. Ketika ini penilaian konsisten akan digunakan dalam mengetahui tahap kejujuran seseorang calon itu memberikan jawapan. 

Anda bebas nak pilih apa sahaja jawapan yang anda suka, tapi anda kena ingat! Setiap jawapan anda itu nanti bakal mencorakkan personaliti anda yang sebenar. Jika anda jujur, corak personaliti anda akan lebih terarah. Jika anda tak jujur, corak personaliti anda akan menjadi bercelaru.

Soalan 2: Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Kalau anda nak tahu, terdapat DUA SIKAP yang cuba dicungkil melalui kedua-dua soalan ini. Tips untuk menjawab soalan seperti ini ialah anda perlu pastikan pendirian anda dalam soalan 1 dan soalan 2 sentiasa selari antara satu sama lain.

Saya ada kongsikan cara untuk memilih jawapan konsisten untuk kedua-dua soalan ini. Sila klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan lengkap.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392