Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya sentiasa menerima pelawaan kawan walaupun saya sudah kenyang.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Mesti anda pernah lalui situasi macam ini kan? Kawan mempelawa untuk makan, tapi anda rasa tak sampai hati nak menolak. Jadi, apa sebenarnya yang cuba dicungkil melalui soalan ini?

Melalui maklum balas daripada calon psikometrik, kebanyakan mereka memilih untuk bersetuju dengan pernyataan ini. Tapi adakah itu jawapan yang paling tepat?

Jom saya huraikan daripada sudut negatif pernyataan ini.

Jika anda menyokong, itu bermaksud anda ini seorang yang tamak. Dah kenyang tapi masih lagi menerima pelawaan daripada kawan.

Jika anda membangkang pula, itu menunjukkan anda tidak…

[bersambung di bawah…]

Kenapa Boleh Gagal Ujian? 

Realiti sebenar ini ramai calon psikometrik tak tahu. Jika anda tak tahu, anda akan terus gagal dalam ujian ini nanti. Jom klik butang di bawah untuk baca buku ini.

[…sambungan]

Jika anda membangkang pula, itu menunjukkan anda tidak kisah tentang orang lain. Niat kawan tu baik nak mempelawa makan, tapi anda tak menerima niat murni itu secara baik. Situasi ini boleh menjadi salah faham kepada kawan anda itu. Mungkin mereka akan anggap anda ini sombong.

Tapi bagaimana pula jika pernyataan ini dinilai daripada sudut psikologi? Apa jawapan yang terbaik melalui penilaian psikologi?

Kalau anda nak tahu, soalan 1 itu hanya nak kategorikan anda kepada dua golongan sahaja. Adakah dalam golongan A ataupun dalam golongan B. Perkara ini penting dalam memastikan jawapan anda itu sentiasa selari dengan jawapan yang lain.

Jika jawapan anda selari, itu bermaksud sesuatu sikap itu betul-betul wujud dalam diri anda. Jika tidak selari, itu bermaksud anda cuba untuk ada-adakan sikap itu. 

Kesannya, berlakulah kecelaruan identiti dalam jawapan anda. Itu akan menyukarkan pihak SPA nak mengetahui ke arah mana kecenderungan perwatakan anda.

Anda boleh baca huraian jawapan lengkap di bawah. Saya tunjukkan bagaimana soalan semudah ini boleh menggagalkan anda sekiranya anda tak konsisten. Sila klik butang di bawah untuk akses huraian jawapan.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392