Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya lebih suka menerima arahan daripada memberi arahan.

A. Sangat Tidak Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti
D. Setuju
E. Sangat Setuju

Ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik baru-baru ini. Apa yang saya perasan, ramai calon keliru dengan soalan ini. Ramai calon salah faham dengan apakah sikap yang cuba dicungkil melalui soalan ini.

Antaranya ialah mereka fikir jawapan soalan ini perlu mengikut gred jawatan. Kalau gred jawatan tu gred rendah, contohnya gred 19, kenalah pilih jawapan setuju. Alasannya ialah gred 19 tu kena ada jiwa seorang pengikut.

Untuk jawatan gred 41 pula, kena pilih jawapan tidak setuju. Alasannya ialah gred 41 ni jawatan seorang ketua. Ketua kenalah pandai memberi arahan.

Persoalannya, betul ke macam tu?

Secara mudahnya, pemahaman macam tu salah. Ujian psikometrik tak dicipta macam tu.

Seandainya betul pemahaman ini, kenapa jawatan gred 41 perlu pandai memberi arahan? Sedangkan gred 41 bukanlah gred tertinggi. Ada banyak lagi gred lebih tinggi daripada gred 41. Contohnya gred 44, 48, 52, dan 54.

Persoalan yang akan timbul..

  • Adakah gred 41 ini satu jawatan yang boleh bagi arahan sahaja?
  • Adakah gred 41 tidak boleh menerima arahan daripada gred 44, 48, 52, dan 54?

Sekiranya pemahaman macam ini wujud dalam diri anda, itu bermaksud jawapan anda nanti akan menghasilkan satu profil personaliti yang bercelaru. Akan ada banyak percanggahan jawapan.

Jadi apakah sebenarnya sikap yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Huraian jawapan lengkap boleh baca di bawah ini.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392
Nak baca huraian jawapan seperti ini lagi?
Jom baca di ➥ SINI.