Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya jangka saya akan kerap bertukar kerja dalam beberapa tahun akan datang.

A. Sangat Tidak Setuju
B. Tidak Setuju
C. Kurang Setuju
D. Setuju
E. Sangat Setuju

Sebenarnya, ramai calon terperangkap dengan soalan seperti ini. Ramai beranggapan soalan ini nak menguji kesungguhan seseorang itu dengan kerja. Kalau pilih setuju, itu bermaksud seseorang calon itu tidak serius berminat dengan kerja.

Persoalannya sekarang, betul ke soalan tu nak uji pasal itu?

Adakah seseorang yang kerap bertukar kerja itu seorang yang negatif? Bukankah itu menunjukkan seseorang itu bijak mengambil peluang?

Kalau gaji tempat kerja lama RM1,500, gaji di tempat baru pula menawarkan RM2,000. Bukankah menerima tawaran kerja di tempat baru adalah lebih bijak?

Ataupun ditempat kerja lama berada di pusat bandar, perlu menempuh kesesakan lalulintas setiap hari. Tempat kerja baru pula berada dipinggir bandar, tidak berlaku kesesakan. Bukankah menerima tawaran kerja di tempat baru adalah lebih bijak?

Tapi ini bukanlah tujuan utama soalan ini ditanyakan kepada anda. Ini merupakan soalan psikologi, nak menilai juga perlulah menggunakan teori psikologi.

Saya ada huraikan dengan terperinci bagaimana soalan ini boleh menentukan tahap konsisten dalam jawapan anda. Sila klik butang di bawah untuk akses huraian jawapan lengkap.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392