Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya ingin menjadi seorang penjual bunga.

A. Ya
B. Tidak

Ini merupakan soalan-soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik baru-baru ini. Ramai calon keliru dengan soalan dan apakah personaliti yang cuba dicungkil melalui soalan ini?

Kalau anda nak tahu, soalan berkaitan dengan cita-cita ini merupakan salah satu skop penilaian ujian psikometrik. Ada banyak lagi soalan berkait dengan soalan 1 akan ditanyakan kepada anda. Antaranya ialah:

Soalan 2: Saya ingin menjadi seorang tentera.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 3: Saya ingin menjadi seorang jururawat.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 4: Saya ingin menjadi seorang pustakawan.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 5: Saya ingin menjadi seorang pelakon drama televisyen.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 6: Saya ingin menjadi seorang ahli kaji bintang.

A. Ya
B. Tidak

Soalan biasanya tak berkait terus dengan jawatan. Contohnya, jika exam itu untuk jawatan pembantu operasi, soalan tidak akan bertanya terus dengan jawatan pembantu operasi. Contohnya, 

Contoh Soalan: Saya ingin menjadi seorang pembantu operasi.

A. Ya
B. Tidak

Tidak, soalan tak akan bertanya seperti ini. Untuk mengelakkan calon berlaku ‘bias’ dengan jawapan mereka.

Trick kepada soalan ini adalah ingin mencari persamaan ciri yang terdapat dalam kecenderungan untuk menjadi penjual bunga, tentera, jururawat, pustakawan, pelakon dan  ahli kaji bintang dalam diri seseorang.

Jika ada persamaan, ketika itu seseorang itu berkemungkinan tinggi untuk diluluskan. Jika tak ada, maknanya akan digagalkan.

Saya ada huraiankan secara terperinci personaliti disebalik enam soalan di atas. Cuba fahami apa personaliti itu, saya yakin anda akan lebih faham bagaimana ujian psikometrik ini berfungsi.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392
Nak baca huraian jawapan seperti ini lagi?
Jom baca di ➥ SINI.