Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya ingin mengetahui sesuatu dengan lebih mendalam.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Agaknya sikap apa yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Kalau dinilai daripada sudut sikap positif atau negatif, tak nampak ketara sangat kan? Nak kata soalan ini positif pon macam ya, kalau nak kata soalan ini negatif pun macam ya jugak.

Kalau pilih jawapan setuju, itu bermaksud anda ni suka selidik sesuatu perkara secara mendalam. Adakah soalan ini nak cungkil sikap teliti?

Kalau pilih jawapan tidak setuju, itu pula bermaksud anda ni tak suka buang masa. Kalau semua perkara nak selidik secara mendalam, bukan kah itu akan melambatkan tugasan? Adakah soalan ini nak cungkil ketangkasan anda melakukan sesuatu tugasan?

Kalau anda pilih yang mana? Apapun jawapan anda nak pilih, sila pastikan jawapan soalan 1 ini selari dengan empat jawapan di bawah ini.

Soalan 2: Saya akan membuktikan keputusan yang saya buat adalah betul.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi soalan psikometrik berkaitan minat secara percuma. Klik butang di bawah untuk download. 

Soalan 3: Kebiasaanya saya lebih mudah mesra dengan yang berdaya kreatif berbanding orang yang realistik.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 4: Saya ingin mengetahui apa yang akan berlaku kepada kepompong rama-rama.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 5: Jika diberikan pilihan dalam mengikuti sesuatu kursus, saya lebih gemar mengikuti kursus berasaskan fakta berbanding kursus berasaskan teori.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 2, 3, 4 dan 5 di atas digunakan dalam mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Adakah pendirian anda pada soalan 1 selari dengan jawapan 2, 3, 4 dan 5?

Jika pendirian untuk kelima-lima soalan ini selari antara satu sama lain, itu bermaksud sikap yang cuba dicungkil betul-betul wujud dalam diri anda. Jika adanya percanggahan jawapan, itu bermaksud wujudnya unsur ketidakjujuran dalam jawapan anda.

Kalau anda nak tahu, kelima-lima soalan ini ingin mencungkil DUA SIKAP dalam diri anda. Anda dapat kesan tak dua sikap apa yang cuba dicungkil tu? Sila klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan lengkap dan cara untuk pilih jawapan yang konsisten.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392