Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya berusaha mengulangi sesuatu tugas walaupun tidak menjanjikan kejayaan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Saya pasti mesti ramai akan memilih jawapan SANGAT KERAP. Sebab hanya jawapan itu yang mencerminkan sikap ‘seakan-akan’ positif. Tapi persoalannya, betul ke itu sikap positif?

Jika anda menyokong pernyataan ini, itu membuktikan anda seorang yang tak mudah berputus asa. Tapi… bukan kah jawapan itu menunjukkan anda seorang yang suka membuat pekerjaan yang sia-sia? Dah tahu tugasan itu tak mendatangkan hasil, kenapa nak teruskan tugasan tu? Setuju tak?

Kalau anda membangkang pernyataan ini pula, itu membuktikan anda seorang pandai menilai. Dah tahu tugasan itu tak mendatangkan hasil, lebih baik buat tugasan lain kan? Tak lah membuang masa buat kerja sia-sia kan? Tapi.. bukan kah jawapan itu menunjukkan anda seorang yang malas berusaha? Setuju tak?

Jadi, jawapan mana yang paling positif? Sedangkan kedua-duanya pun ada sikap positif dan dua-dua pun ada sikap negatif? Keliru kan soalan ni?

[bersambung di bawah..]

Dapat Panggilan Ujian Psikometrik?

Jom download ebook psikometrik khas ini dalam memastikan anda boleh lulus ujian itu nanti. Klik butang di bawah untuk download. 

[…sambungan]

Soalan 1 tadi tak terhenti dekat situ saja, soalan 2 digunakan untuk mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Adakah pendirian anda pada soalan 1 selari dengan pendirian pada soalan 2.

Soalan 2: Saya tidak menghadapi masalah menghadiri majlis perbincangan saintifik.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Kurang Setuju
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Trick soalan ini terletak pada perkataan ‘majlis perbincangan saintifik’ itu. Jika anda tak pernah menghadiri diri dalam majlis ini, mesti anda tak tahu apakah sebenarnya yang dibincangkan dalam majlis ini. Jawapan anda nanti ada kaitan sejauh mana pemahaman anda terhadap majlis ini.

Jadi, jawapan apa yang paling positif dan bagaimana nak pilih jawapan yang konsisten? Sila klik butang di bawah ini untuk membaca huraian jawapan lengkap.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392