Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya akan melaksanakan tugas tanpa diarah.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Saya pasti mesti ramai kan akan bersetuju dengan soalan ini. Sebab nampak macam sikap positif. Tapi adakah itu betul-betul sikap positif?

Saya ada bertanya tentang soalan ini dekat calon ujian psikometrik. Nak tahu juga respon mereka. Ada berpendapat soalan ini seolah-olah nak menunjukkan seseorang individu itu rajin. Tak tunggu diarah, dia dah tahu nak buat apa. Orang kata, ringan tulang. Sudah pasti ini sikap positif kan. Jadi kena la pilih jawapan SANGAT KERAP.

Tapi, bukankah melaksanakan tugas tanpa diarah itu menunjukkan individu itu suka memandai-mandai. Gatal tangan orang panggil. Jadi, jawapan mana paling positif? Sikap ringan tulang atau sikap suka memandai-mandai tu?

[bersambung di bawah…]

Kenapa Asyik Gagal Ujian?

Tahu tak kenapa ramai calon gagal ujian psikometrik? Gagal yang berulang-ulang. Tahu kenapa? Jom saya kongsikan kesilapan berulang yang kerap dilakukan calon. Sila klik butang di bawah untuk membaca. 

[…sambungan]

Cuba anda tengok soalan 2, sikap yang sama dalam soalan 1 cuba ditanya balik dalam soalan 2. Kedua-dua soalan ini saling berkait antara satu sama lain untuk menguji tahap pendirian anda. Adakah konsisten ataupun tidak.

Soalan 2: Sekali-sekala saya ketawa kepada jenaka yang berunsur lucah.

A. Ya
B. Tidak

Soalan ini pula macam mana? Bagaimana soalan 2 ni berkait rapat dengan soalan 1? Trick soalan ini ada pada perkataan ‘berunsur’ tu. Adakah dengan membuat perkara yang hanya ada ‘unsur’ negatif memberi maksud seseorang itu sudah dianggap berperwatakan buruk? Adakah adil bagi individu itu dilabelkan macam tu?

Adakah soalan ini nak cungkil sikap keadilan? Jadi keliru kan? Inilah soalan psikologi. Anda tak boleh menilai psikologi manusia hanya semudah rasa-rasa macam tu. Kerana psikologi manusia dinilai berdasarkan fakta dan bukti yang kukuh. 

Sikap apa yang cuba dicungkil melalui dua soalan ini? Anda boleh kesan tak sikap apa tu?

Jom saya kongsikan kepada anda sikap sebenar disebalik kedua-dua soalan ini. Ramai calon terkeliru dengan soalan mudah seperti ini. Sila klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan lenngkap.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392