Huraian Jawapan.

Soalan 1: Pesanan ibu bapa boleh membantu saya dalam membuat keputusan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Kalau anda perasan, soalan ini menggunakan unsur psikologi yang paling besar, iaitu ibu bapa. Kebanyakan orang akan lemah apabila unsur ibu bapa digunakan.

Tapi, adakah ibu bapa ini boleh membantu kita dalam membuat keputusan. Sedangkan ibu bapa sendiri pun manusia. Adat manusia, tak semua perkara seseorang itu tahu. Ada perkara mereka ada pengetahuan, dan ada perkara mereka tak ada pengetahuan.

Dan persoalan yang paling besar sekali, bagaimana ibu bapa ini boleh membantu kita dalam membuat keputusan sekiranya dilantik sebagai kakitangan kerajaan nanti?

Dalam sesuatu institusi kerajaan, ibu bapa dianggap sebagai orang luar kerana mereka ini tidak terlibat dalam kerajaan. Adakah meminta bantuan orang luar ini menunjukkan kelemahan seseorang kakitangan kerajaan dalam membuat keputusan?

Soalan ini pada awalnya nampak mudah kan? Apabila saya membangkit beberapa isu ini, rasa macam susah pula nak buat pilihan.

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi kuiz psikometrik. Klik butang di bawah untuk jawab kuiz sekarang. 

Soalan 2: Saya berasa diri saya dipuji apabila ada rakan mengatakan bahawa saya ini seorang cekap berbanding lembut hati.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 3: Saya menerima pandangan kumpulan walaupun bercanggah dengan prinsip hidup saya.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Tapi soalan 1 itu tidak terhenti dekat situ sahaja. Pihak SPA akan menggunakan beberapa soalan dalam kategori yang sama untuk mengukur tahap pendirian anda. Atau dalam maksud lebih mudah, pihak SPA nak tahu adakah jawapan pada soalan 1 itu betul-betul lahir dari diri anda ataupun anda sekadar mengada-adakan jawapan itu.

Kalau anda nak tahu, dalam tiga soalan ini terdapat dua sikap yang pihak SPA ingin cungkil dalam diri anda. Nak tahu apa dua sikap tu? Macam mana nak pastikan jawapan itu selari antara satu sama lain? Sila klik butang di bawah untuk akses huraian jawapan lengkap.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392