Huraian Jawapan.

Soalan 1: Jika turut serta dalam pertandingan badminton, saya lebih suka untuk bersuka-suka daripada menang.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Mesti ramai yang tidak bersetuju dengan soalan di atas ini kan? Alasannya sebab nak melakukan sesuatu pekerjaan tu kenalah bersungguh-sungguh. Tapi, adakah itu sikap yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Sedangkan itu hanyalah pertandingan badminton, bukannya melibatkan urusan kerja pun kan.

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi kuiz psikometrik. Klik butang di bawah untuk jawab kuiz sekarang. 

Cuba anda tengok pada soalan 2 ini pula, soalan ini berkait rapat dengan soalan 1. Jika jawapan anda selari antara satu sama lain, itu membuktikan anda betul-betul mempunyai sikap itu dalam diri anda. Jika bercanggah, itu tandanya anda cuba ada-adakan sikap itu ataupun cubaan untuk menipu.

Soalan 2: Saya mempunyai hubungan emosi yang kuat dengan kawan-kawan saya.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Pihak SPA sebenarnya tak tahu sikap sebenar anda. Sebab itulah ujian ini dijalankan. Tujuannya hanya satu, nak tahu sikap sebenar yang ada dalam diri anda. Adakah sikap anda itu bersesuaian dengan jawatan yang ada kekosongan itu. Jika bersesuaian, anda akan lulus. Jika tidak, maka gagal lah anda anda untuk ujian kali ini.

Dua soalan ini merupakan soalan berkaitan dengan psikologi manusia, jadi ianya perlu dinilai berdasarkan kepada psikologi. Semuanya dinilai kepada perwatakan dan sikap seseorang individu. Apa jawapan yang terbaik untuk soalan ini? Sila klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392