Huraian Jawapan.

Soalan 1: Seseorang yang telah melucutkan hak kewarganegaraan boleh diterima semula kerana keperluan kepakaran.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Kurang Setuju
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Ramai calon terkeliru dengan soalan ini. Berdasarkan soalan, jelas menunjukkan terdapat elemen suka memaafkan kesilapan orang lain. Bukankah memaafkan kesalahan seseorang itu merupakan satu sikap yang terpuji?

“Soalan ni nak tengok kita ni boleh memaafkan kesilapan orang lain atau tak je tu cikgu.. Sikap suka memaafkan ni kan sikap positif,  jadi kena lah pilih jawapan sangat setuju”, – calon psikometrik 1.

[bersambung di bawah…]

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi kuiz psikometrik ini secara percuma. Klik butang di bawah untuk jawab kuiz.

[…sambungan]

Ataupun soalan ini nak menguji jati diri dalam diri anda? Sehingga perkara yang melibatkan soal negara pun boleh dibuat main?

“Rasa macam nak uji sikap cinta akan negara je tu.. Kenalah pilih sangat tidak setuju baru lah nampak ada sikap cinta kepada negara.. kan cikgu?”, – calon psikometrik 2.

Semua orang ada pendapat mereka sendiri, dan pendapat mereka ada betulnya juga. Jadi apa jawapan paling positif?

Soalan 2: Saya akan menerima keputusan rakan-rakan lain walaupun keputusan itu tidak menjanjikan kejayaan.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Kurang Setuju
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 2 ini pula digunakan sebagai alat untuk mengesahkan jawapan anda dalam soalan 1. Adakah betul jawapan itu mencerminkan diri anda sebenar ataupun anda cuba untuk menipu. 

Sila pastikan pendirian anda dalam soalan 1 selari dengan soalan 2. Kerana kedua-dua soalan ini berada dalam kategori yang sama. Jika dua jawapan ini bercanggah satu sama lain, itu cukup memberikan isyarat awal kepada pihak SPA wujudnya penipuan ketika seseorang itu menjawab sooalan.

Jadi, jawapan apa yang paling tepat mencerminkan perwatakan anda? Sila klik butang di bawah ini untuk baca huraian jawapan dan cara memilih jawapan yang konsisten.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392