Huraian Jawapan.

Soalan 1: Saya sangat suka menjawab soalan berbentuk objektif berbanding soalan subjektif.

A. Sangat tidak setuju
B. Tidak setuju
C. Kurang Setuju
D. Setuju
E. Sangat setuju

Apakah elemen penilaian dalam pernyataan ini? Bagaimana soalan objektif dan soalan subjektif ini boleh mencerminkan perwatakan seseorang? Kalau anda nak tahu, soalan 1 ini berfungsi untuk kategorikan anda kepada dua golongan sahaja.

Sama ada anda lebih suka kepada soalan subjektif ataupun soalan objektif, itu tidak menjadi isu. Disebabkan setiap individu ada minat mereka tersendiri. Apa yang paling penting ialah sila pastikan pendirian anda pada soalan 1 itu selari dengan pendirian pada soalan 2 di bawah.

Bagaimana Nak Pilih Jawapan Yang Konsisten?

Tahukan anda faktor terbesar kenapa ramai gagal dalam psikometrik ialah mereka gagal memilih jawapan konsisten. Sebenarnya mudah je kalau anda dah tahu trick konsisten ini. Klik butang di bawah untuk download.

Soalan 2: Orang lain selalu menyatakan bahawa saya ini orang yang teliti.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 2 ini digunakan dalam mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Jika kedua-dua jawapan ini bercanggah antara satu sama lain, itu bermaksud wujudnya ketidakjujuran dalam jawapan anda.

Anda perlu berhati-hati dalam perkara ini. Pihak SPA tidak mengenali personaliti anda. Jangan sampai pihak SPA tahu personaliti buruk tentang diri anda melalui jawapan yang tidak konsisten ini.

Saya ada tunjukkan bagaimana nak memilih jawapan yang konsisten melalui kedua-dua soalan ini. Sila klik butang di bawah untuk baca huraian jawapan lengkap.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392