Huraian Jawapan.

Soalan 1: Guru selalu memuji saya kerana dapat melaksanakan tugasan dengan berkesan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Mesti ramai kan yang terpedaya dengan soalan ini. Mesti perkara pertama yang anda akan fikir ialah apabila guru selalu memuji, mesti pelajar itu berkelakuan baik kan. Mesti ini sikap positif. Confirm jawapan dia SANGAT KERAP.

Jika anda fikir macam itu, itulah kesilapan pertama anda. Itu bukan objektif soalan ini. Namapun soalan psikologi, jadi kenalah dinilai melalui sudut psikologi. Tak boleh dinilai semudah kepada rasa-rasa sahaja. “Rasanya pelajar tu baik, sebab itulah guru dia selalu puji dia kan”. Opss.. Jangan menilai psikologi manusia macam tu.

Kalau anda nak tahu, soalan ini sebenarnya nak.. [bersambung di bawah..]

Dapat Panggilan Ujian Psikometrik?

Jom saya kongsikan kepada anda contoh soalan dan trick untuk lulu dalam ujian ini. Klik butang di bawah untuk download.

[…sambungan]

Kalau anda nak tahu, soalan ini sebenarnya nak kategorikan anda kepada dua golongan sahaja. Kedua-dua golongan ini mempunyai kelebihan mereka masing-masing dan amat diperlukan dalam institusi kerajaan. Tiada sikap positif dan negatif dalam soalan ini.

Ianya berfungsi untuk mengesahkan adakah jawatan kali ini sesuai dengan perwatakan anda ataupun tidak sahaja. Kerana jawapan anda nanti bakal mencerminkan perwatakan anda ke arah golongan yang mana. Jika tidak sesuai, anda akan gagal. Jika sesuai, anda akan lulus ujian kali ini.

Adakah benar sikap anda dalam soalan 1? Untuk mengesahkan perkara itu, soalan 2 digunakan sebagai alat untuk mengesahkan sama ada sikap dalam soalan 1 betul-betul wujud ataupun sekadar dibuat-buat.

Soalan 2: Saya akan menyelesaikan kerja dengan teliti.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Anda nampak tak perkaitan antara soalan 1 dengan soalan 2? Jawapan anda nanti bakal menentukan sama ada jawapan anda konsisten ataupun tidak. Jika pendirian terhadap kedua-dua soalan itu selari, itu bermaksud sikap itu betul-betul wujud dalam diri anda.

Jika saling bercanggahan, itu cukup memberi isyarat bahawa adanya unsur penipuan dalam pemilihan jawapan. Objektif ujian ini nak cari calon yang sesuai dengan jawatan. Bukannya nak cari calon yang pandai menipu. Majikan mana je yang nak ambil pekerja yang suka menipu kan, setuju tak?

Saya ada huraikan jawapan penuh kepada soalan ini dekat bawah ini. Sila klik butang di bawah untuk akses huraian jawapan.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392