Huraian Jawapan.

Soalan 1: Ganjaran mendorong kejayaan seseorang.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Saya pernah bertanyakan kepada calon psikometrik pasal soalan ini. Kebanyakannya, pilih jawapan membangkang. Ramai yang pilih jawapan tidak setuju dan sangat tidak setuju.

Saya tanya sebab apa mereka pilih jawapan membangkang? Ramai yang memberikan alasan, soalan ini seolah-olah mengajar seseorang untuk menerima dan memberi rasuah. Bukan kah rasuah musuh nombor satu negara. Jadi kenalah tunjukkan diri ini ada sikap integriti yang tinggi. Barulah jawapan jadi super positif.

Saya cuba tanya mereka balik. Adakah anugerah kecemerlangan pelajar SPM juga dianggap sebagai satu unsur rasuah? Adakah budaya rasuah ini sudah diterap seawal di bangku sekolah lagi? Mereka diam.

Nampak tak kat situ? Psikologi manusia ini tidak boleh dinilai semudah itu. Dan boleh saya katakan soalan ini tak ada kaitan dengan unsur rasuah langsung. 

Cuba anda tengok soalan 2 dan soalan 3 di bawah ini. Sikap yang sama dalam soalan 1 cuba dicungkil kembali dalam soalan 2 dan 3. Tujuannya nak mengesahkan adakah jawapan soalan 1 itu betul-betul wujud dalam diri anda ataupun sekadar dibuat-buat.

Soalan 2: Saya akan mempertahankan apa sahaja prinsip yang telah dipersetujui walaupun ada orang yang mengungkit.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Soalan 3: Saya sanggup berhutang untuk membantu kumpulan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Kalau anda nak tahu, objektif ketiga-tiga soalan ini hanyalah nak… [bersambung di bawah…]

Kenapa Asyik Gagal Ujian?

Tahu tak kenapa ramai calon gagal ujian psikometrik? Gagal yang berulang-ulang. Tahu kenapa? Jom saya kongsikan kesilapan berulang yang kerap dilakukan calon. Sila klik butang di bawah untuk membaca. 

[..sambungan]

Objektif ketiga-tiga soalan ini hanyalah nak mengkategorikan anda kepada dua golongan sahaja. Tak lebih daripada itu. Dan tak ada golongan yang bersifat negatif pun. 

Jawapan anda nanti bakal menentukan kecenderungan anda terhadap satu golongan sahaja. Dengan kecenderungan itulah pihak SPA boleh menentukan sama ada sesuatu jawatan tu sesuai dengan diri anda ataupun tidak. Tak sesuai, gagal. Sesuai, lulus.

Anda dapat kesan tak apa dua golongan yang cuba dicungkil melalui tiga soalan ini? Jom baca huraian jawapan ini supaya anda lebih jelas tentang perangkap dalam ujian psikometrik. Sila klik butang di bawah ini untuk akses huraian jawapan.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392