Huraian Jawapan.

Soalan 1: Dalam penyelesaikan masalah, saya memberi banyak idea berbandingkan orang lain.

A. Sangat Setuju
B. Setuju
C. Tidak Pasti
D. Tidak Setuju
E. Sangat Tidak Setuju

Ramai calon terperangkap dengan soalan ini. Soalan ini sebenarnya mudah je, straight forward. Tapi soalan ini telah berjaya mengganggu pendirian ramai calon untuk terus konsisten dalam jawapan mereka.

“Mesti lah sikap positif ni cikgu, sebab nampak proaktif dalam mesyuarat. Nampak berfungsi” – calon psikometrik 1.

“Sikap negatif ni, nampak macam suka puji diri sendiri. Angkat bakul sendiri ni.. Sepatutnya kena beri peluang kat orang lain jugak nak bagi idea” – calon psikometrik 2.

Semua alasan pun betul, nak kata positif pun nampak macam negatif. Nak kata negatif, tapi nampak macam positif. Apa jawapan yang paling tepat untuk soalan ini?

Kalau anda nak tahu, soalan ini cuba untuk mencungkil empat sikap dari dalam diri anda. Kebiasaanya, soalan seperti ini digunakan untuk mengesahkan jawapan yang anda dah jawab sebelum ini sahaja.

[bersambung di bawah…]

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom jawab koleksi kuiz psikometrik ini secara percuma. Klik butang di bawah untuk jawab kuiz. 

[…sambungan]

Soalan 1 tadi tak terhenti dekat situ saja, soalan 2 dan soalan 3 digunakan untuk mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Adakah pendirian anda pada soalan 1 selari dengan pendirian pada soalan 2 dan soalan 3? Inilah yang bakal menentukan sama ada anda boleh lulus atau gagal ujian psikometrik ini.

Soalan 2: Kawan-kawan mengadukan hal-hal peribadi kepada saya.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 3: Saya berusaha mengulangi sesuatu tugas walaupun tidak menjanjikan kejayaan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Tapi bagaimana pula dengan soalan 2 dan soalan 3 tu? Bagaimana soalan 2 dan 3 boleh berkait dengan soalan 1? Jika anda fokus kepada nilai positif semata-mata, anda akan susah nak nampak perkaitan antara ketiga-tiga soalan ini. 

Anda boleh baca huraian jawapan dengan klik butang di bawah. Saya kongsikan bagaimana ketiga-tiga soalan ini boleh berkait dan EMPAT SIKAP apa yang sebenarnya cuba dicungkil tu.

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392