Huraian Jawapan.

Soalan 1: Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Anda rasa apa sebenarnya sikap yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh sendiri ini sikap positif atau sikap negatif?

“Sikap negatif tu cikgu.. Sebab orang pemalas je cepat berpuas hati dengan hasil kerja dia”, – calon psikometrik 1.

“Soalan ini nak uji tahap keyakinan kita je tu. Kalau hasil kerja sendiri pun tak yakin, macam mana la nak ambil jadi pekerja. Nanti menyusahkan orang lain je.. Nampak sangat tak pandai berdikari..”, – calon psikometrik 2.

“Nampak macam nak uji semangat kerja berkumpulan je tu. Sebab orang yang berpuas hati dengan titik peluh sendiri ini menunjukkan orang tu suka bekerja sendirian.. Betul tak cikgu?”, – calon psikometrik 3.

Bila soalan ini ditanyakan kepada calon, bermacam-macam respon yang saya terima. Bermacam-macam alasan dan kesemua alasan tu ada logiknya juga.

[bersambung di bawah…]

Mahukan Lagi Soalan Sebenar Psikometrik?

Jom download ebook koleksi soalan psikometrik ini secara percuma. Klik butang di bawah untuk download. 

[…sambungan]

Soalan 1 tadi tak terhenti dekat situ saja, soalan 2, 3 dan soalan 4 digunakan untuk mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Adakah pendirian anda pada soalan 1 selari dengan pendirian pada soalan 2, 3 dan soalan 4?

Soalan 2: Saya tidak pasti sama ada saya melakukan perkara yang betul.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 3: Saya mudah merasa kecewa.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 4: Tidur saya sering terganggu.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Sila pastikan pendirian anda pada soalan 1, 2, 3 dan 4 tidak bercanggah antara satu sama lain. Sekiranya ada percanggahan jawapan, itu cukup membuktikan adanya kecelaruan identiti dalam diri anda.

Untuk keempat-empat soalan ini, tujuan soalan ini ditanya bukanlah nak mencungkil sikap positif seperti sikap tanggungjawab, sikap kejujuran, sikap kerjasama ataupun sikap-sikap positif lain. Tapi ada perkara yang lebih penting lagi yang pihak SPA ingin tahu tentang diri anda. Jika anda gagal jawab soalan ini dengan konsisten, kemungkinan tinggi anda akan gagal ujian ini.

Anda boleh baca huraian jawapan dengan klik butang di bawah. Saya kongsikan bagaimana empat soalan ini boleh berkait dan apa yang sebenarnya cuba dicungkil tu.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392