Huraian Jawapan.

Soalan 1: Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Anda rasa apa sebenarnya sikap yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh sendiri ini sikap positif atau sikap negatif?

“Kepuasan yang diperoleh setelah berkerja keras menyiapkan sesuatu pekerjaan memang memberikan rasa puas yang mendalam”, – Siti.

“Sebagai seorang yang mementingkan kerja keras, saya sangat bersetuju. Kepuasan sebenar datang daripada usaha sendiri.”, – Daniel.

“Walaupun hasil kerja diri sendiri memberi kepuasan, bekerjasama dengan orang lain juga boleh memberikan rasa puas yang tidak kurang hebatnya.”, – Farrah.

Bila soalan ini ditanyakan kepada calon, bermacam-macam respon yang saya terima. Bermacam-macam alasan dan kesemua alasan tu ada logiknya juga.

[bersambung di bawah…]

Mahukan Lagi Soalan Psikometrik?

Ada banyak lagi soalan-soalan dalam kategori yang sama. Klik butang di bawah untuk download. 

[…sambungan]

Soalan 1 tadi tak terhenti dekat situ saja, soalan 2, 3 dan soalan 4 digunakan untuk mengesahkan jawapan anda pada soalan 1. Adakah pendirian anda pada soalan 1 selari dengan pendirian pada soalan 2, 3 dan soalan 4?

Soalan 2: Saya biasanya mengelak daripada melakukan aktiviti yang banyak menggunakan tenaga dan membebankan.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 3: Saya sering memaksa rakan sekerja mengikuti standard dan pendekatan saya kerana yakin ia adalah cara terbaik, walaupun ia mungkin boleh menyebabkan konflik.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Soalan 4: Saya jarang mengambil risiko atau mencuba idea baharu kerana lebih selesa dengan kaedah yang telah terbukti dan hasil yang boleh dijangka.

A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Tidak Pasti
D. Kadang-Kadang
E. Tidak Pernah

Sila pastikan pendirian anda pada soalan 1, 2, 3 dan 4 tidak bercanggah antara satu sama lain. Sekiranya ada percanggahan jawapan, itu cukup membuktikan adanya kecelaruan identiti dalam diri anda.

Untuk keempat-empat soalan ini, tujuan soalan ini ditanya bukanlah nak mencungkil sikap positif seperti sikap tanggungjawab, sikap kejujuran, sikap kerjasama ataupun sikap-sikap positif lain. 

Tapi ada perkara yang lebih penting lagi yang pihak SPA ingin tahu tentang diri anda. Jika anda gagal jawab soalan ini dengan konsisten, kemungkinan tinggi anda akan gagal ujian ini.

Anda boleh baca huraian jawapan dengan klik butang di bawah. Saya kongsikan bagaimana empat soalan ini boleh berkait dan apa yang sebenarnya cuba dicungkil tu.

(Password Protected)

Huraian jawapan ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.

Ikhlas,
Cikgu Khairul
Whatsapp:- 0167794392